U Ičićima ponovo vijori Plava zastava

plava_zastava

ACI Marina Ičići nositelj je plave zastave neprekidno svake godine od 1999., a plaža Ičići neprekidno od 2004. godine.

Ičići – Plava zastava jučer je po deseti put podignuta na plaži u Ičićima te po 15. put u susjednoj ACI-jevoj marini. Ispred Grada Opatije nazočne je pozdravio zamjenik gradonačlenika Opatije Fernando Kirigin, te Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša, dok su djeca iz dječjeg vrtića Ičići izvela tradicionlani ples – balun, te nekoliko recitacija na čakavštini. Plavu zastavu u ACI marini Opatija podigao je na jarbol Zoran Srdić, a ta čast mu je pripala i zbog svog dvadesetogdišnjeg rada u ovoj marini, dok je plavu zastavu na plaži Ičići na jarbol podigao zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin.

Plava zastava simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš namijenjen odmoru, zabavi i rekreaciji, dobro razrađen sustav gospodarenja obalnim područjem i održivi razvoj u turizmu. Nositi Plavu zastavu za plažu i marinu znači vrhunsku turističku promidžbu, koja se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale te opremljenosti i uređenosti plaža. Ovaj prestižan simbol dodjeljuje se isključivo onim plažama i marinama koje udovoljavaju zahtjevima koji se postavljaju prema određenim kriterijima, no ono što im je zajedničko je to da u svakom trenutku vode brigu o kakvoći mora i obale, edukaciji te informiraju javnost o očuvanju okoliša. Međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education – FEE , koju je utemeljilo Vijeće Europe 1981. godine.

Međunarodna zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš je akciju dodjele plavih zastava iz Europe proširila na cijeli svijet. Ove godine će se u svijetu podići pet tisuća plavih zastava – 3 tisuće na sjevernoj, a 2 tisuće na južnoj polutki. Od toga na hrvatskome dijelu Jadrana 102 plave zastave za plaže te 18 plavih zastava za marine.

plava_zastava_aci

N. Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!