U mađarskom gradu Gyor otvorena izložba ”Glagoljica – trajni pečat hrvatske pismenosti i identiteta (Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga)“

Važnost ove izložbe je i u prezentaciji Mošćenica, Brseča i Mošćeničke Drage kao turističke destinacije koja svoju kulturno-povijesnu baštinu nastoji približiti svim kulturom motiviranim turistima i tom vrijednom glagoljskom baštinom.

Mošćenička Draga – U mađarskom gradu Gyor prošlog vikenda se u izložbenom prostoru Sveučilišta u Gyora otvorila izložba „Glagoljica – trajni pečat hrvatske pismenosti i identiteta (Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga)“ u okviru koje je na dvadeset panoa izložena glagoljska baština koju posjeduje područje Mošćenišćine i Brsešćine.

Ova suradnja sa mađarskim Sveučilištem u Gyoru nastala je kao rezultat međunarodne likovne kolonije Mošćeničke pinel na kojoj je pred tri godine sudjelovao profesor i slikar Karoly Borbely iz Gyora i koji je predložio mogućnost organiziranja izložbe u Mađarskoj. Katedra je prihvatila suradnju te s posebnim angažmanom koordinatorice s hrvatske strane Aleksandre Alje Čenić je i realizirana. Autorica tekstova o glagoljici i pojedinim njenim ostacima je dr. sc. Sandra Sudec Požar, dok je za vizualni identitet izložbe o glagoljici zaslužna prof. Maja Franković s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Sve dosadašnje slične izložbe (Beč i Graz – Austrija, Gelsenkirchen – Njemačka Šopron – Mađarska, Monfalcone, Marano Lagunare – Italija i Trnava (Slovačka) organizirala je Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga u suradnji s Turističkom zajednicom Mošćenička Draga, Općinom Mošćenička Draga, Udrugom Jenio Sisolski Brseč i Talijanskom zajednicom Mošćenička Draga.

Izložba u Gyoru je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj, a na otvorenju su govorili: dr. sc. Eszter Lukacs, zamjenica rektora za obrazovanje, dr. sc. Elena Rudan, predsjednica Katedre Mošćenička Draga, dr. sc. Karoly Borbely, organizator izložbe s mađarske strane, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, a izložbu je otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Nj. E. dr. sc. Mladen Andrlić. Otvorenje izložbe je bilo izuzetno dobro posjećeno i probudilo je veliki interes među Hrvatima u Mađarskoj. Važnost ove izložbe je i u prezentaciji Mošćenica, Brseča i Mošćeničke Drage kao turističke destinacije koja svoju kulturno-povijesnu baštinu nastoji približiti svim kulturom motiviranim turistima i tom vrijednom glagoljskom baštinom. Izložba u Gyoru otvorena je do 30. lipnja 2018. godine.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!