U Novu 2019. bez kiše, ali bura će nas dobro rashladiti…

Trostrukim dočekom Opatija će ući u 2019. godinu, u Matuljima nas očekuje ispraćaj pod nazivom ‘5 do polna na staro leto’, “Zadnje polne va Kastve na 365 metara” tradiconalno će obilježiti humanitarni karakter, dok će Lovranski puhači te Kantridersi ispratiti staro leto u Lovranu…

Opatija, Kastav, Matulji, Lovran – Posljednji dan u ovoj godini trebao bi biti obilježen lijepim vremenom, stoga će brojni najavljeni dočeci Nove godine na otvorenom proteći u dobroj atmosferi i bez neželjenih kišnih kapi.

Grooversi

Prema prognozi DHMZ-a, temperatura zraka tijekom dana kretat će se do 10 Celzijevih stupnjeva, dok će se u večernjim satima kretati oko nule. No, iako prema najavama neće biti kiše, jača bura mogla bi pridonijeti osjetu hladnoće, stoga je preporuka svima koji planiraju 2019. godinu dočekati na otvorenom da se malo toplije obuku.

Na Novu godinu očekuje se barem djelomice sunčano i malo hladnije vrijeme. Bit će razmjerno vjetrovito, uz umjeren, ponegdje i jak sjeverozapadnjak i sjeverac, duž obale i buru s olujnim udarima. Od utorka vjetar u slabljenju.

Podsjetimo, ove godine na području Liburnije imamo četiri ispraćaja stare godine koji počinju u podne te veliku feštu u Opatiji u večernjim satima na dvije lokacije.

Klapa Skalin

Trostrukim dočekom Opatija će ući u 2019. godinu. Prvi će priliku da nazdrave novim izazovima imati mališani, već od 11 sati u ponedjeljak 31. prosinca, na Ljetnoj pozornici u veselom društvu kostimiranih animatora i uličnih umjetnika i zabavljajući se raznim igrama, radionicama i akrobacijama, uz nezaobilaznu pjesmu i ples, balone, konfete, facepainting… U večernjim satima Opatijci i njihovi brojni gosti moći će se od aktualne godine oprostiti na gradskoj tržnici ili kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer. Posjetitelji koji su Opatiju odabrali za svoju novogodišnju destinaciju pravu će „domaću feštu“ iskusiti na „mrkate“ uz program „Opatijci za Opatiju“, u kojem će od 22 sata nastupiti Dražen Turina Šajeta, Mauro Staraj, Martina Majerle te Duško Jeličić Dule i Bonaca, pojačani atraktivnom vizualno-zvučnom kulisom najvećeg vatrometa na Kvarneru točno u ponoć! Za dobro raspoloženje prilikom posljednjeg odbrojavanja kod Šporera će se pobrinuti uvijek „nabrijani“ Grooversi koji će, također od 22 sata, recept za odličan provod složiti od domaćih i stranih hitova izvedenih na njihov prepoznatljiv način.

Općina Matulji ove godine po prvi puta obilježava ispraćaj stare godine programom pod nazivom ‘5 do polna na staro leto’ te pozivaju građane da se uz prigodni program podruže zadnji dan 2018. godine

Zadnje polne va Kastve

– Program će se održati između 11:30 i 13:30 sati koncertom Klape Skalin te starog i svima dragog na ovim prostorima ansambla Snežnik, a sve će začiniti i Udruženje obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga čiji članovi već od 11 sati počinju kuhati veliku padelu s plodovima mora. Svake stare godine svi trčimo da zadnji trenutak kupimo još neki poklon, obavimo neku nabavu, neki zaostali posao i uvijek se zadnji poslovi obavljaju 5 do podna uz već poznati stres. Ove godine nudimo priliku da tih pet minuta do podna u staroj godini bude ležeran uz glazbu i delicije naših obrtnika zato pozivamo svih da u staroj godini zastanu u Matuljima, sretnu se s prijateljima, susjedima, poslovnim partnerima, obitelji te nazdrave nadolazećoj uspješnoj 2019. godini i u jednoj ležernoj atmosferi uz glazbu i plesni korak zakorače u Novu godinu, najavila je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Ideja je krenula od Klape Skalin koja je ove godine predložila organizaciju novogodišnjeg koncerta, a sve se poklopilo s prijedlogom Udruženja obrtnika da za isti termin skuhaju veliku padelu za građane i time zaokruže gospodarsku suradnju s Općinom Matulji.

– Va veloj padele spravit ćemo 50 kg plodova mora uz 30 kg kapule, dva kila domaćega česna uz nezaobilazno maslinovo ulje i vino. Mislim da će rižot biti jako dobar, a ako ne bude ja sam kriv, istaknuo je Miloš Dekleva uz napomenu da podjela kreće u podne.

Kantridersi u akciji

Gradić na brege će se i ove godine, od 2018., oprostiti popularnim događanjem “Zadnje polne va Kastve na 365 metara” koje u pravilu privuče nekoliko tisuća posjetitelja te koje kroz ovu humanitarnu akciju zatvara i adventska događanja u Kastvu. Sve će se odigravati na Trgu Matka Laginje i na Fortici od 10 do 14 sati. Humanitarni karakter ovog događanja bit će, vjerujemo, i ovaj šesti put po redu, dodatni motiv druženju, a prikupljena sredstva bit će donirana Udruzi SRC koja pomaže socijalno ugroženim osobama i obiteljima na području Kastva, dok se jedan dio donira riječkim beskućnicima..

Donacije se prikupljaju kroz “škrabice” pa će se uz donaciju od 10 kn ili 20 kn moći na nekoliko štandova konzumirati ponuda kastavskih humanitaraca. Bit će tu kuhanih kobasica, Udruga Belica pripremit će kuhano vino, a Lovačko društvo Lisjak fažol. Naravno, točno u podne uslijedit će i gradonačelnikova zdravica kojom će se nazdraviti uspješnoj kastavskoj godini te novoj od koje Kastavci također puno očekuju. Glazbe, zabave i druženja neće nedostajati, a u programu sudjeluju bandovi: Kožne Jakne, Top Of The Pops i Trio Vox, dok će vedrim tonovima plesni ritam davati i  DJ Zoki. Voditeljica programa je Ines Cech.

Za kraj, članovi Puhačkog orkestra Lovran pozivaju svoje fanove, prijatelje i ljubitelje dobre glazbe na ispraćaj 2018. godine u 11:30 u centru Lovrana, nakon čega u podne počinje nastup Kantridersa u sklopu Adventa u Lovranu.

Puhački orkestar Lovran