U OKU KAMERE Andrea Štok i Valinea Vinger pobjednice natječaja OKiZA 2018., Nika Laginja osvojila nagradu publike

Pobjednice natječaja OKiZA 2018. su odlukom žirija mlade kreativke Andrea Štok i Valinea Vinger sa svojim projektom “SMOGI – kulturna info vrećica s misijom”, dok je nagradu publike osvojila Nika Laginja s projektom “Čistači”, koji uključuje stvaranje podvodnih skulptura od spužvi koje ujedno i čiste naše plavo more.

Opatija – Prva večer kreativaca održana je prekjučer u sklopu natječaja OKiZA, novog kulturnog programa Opatije, koji pruža platformu za promoviranje, naročito mladim stvarateljima, ali i poduzetnicima, ideja orijentiranih na kulturne sadržaje, održivi razvoj i turizam ili “zero waste” koncept.

Zaprimljene prijave je u prvom krugu ocijenio tročlani žiri u sastavu umjetnica Lada Sega, Sara Sušanj iz Savjeta mladih Grada Opatija i Helena Traub iz Udruge Žmergo. Tijekom večeri kreativaca u Centru Gervais program je vodila Diana Kovačić, a najboljih deset ideja iz užeg izbora predstavljene su publici kroz kratku interaktivnu prezentaciju uz ležerne intervjue / razgovore s mladim kreativcima na reuse dnevnom boravku postavljenom na pozornici.

Podrška iz publike dala je svoj čar samoj večeri, a glasovanje putem online alata zapalilo je cijelu dvoranu. Nagradu publike osvojila je mlada Opatijka Nika Laginja s projektom “Čistači”, koji uključuje stvaranje podvodnih skulptura od spužvi koje ujedno i čiste naše plavo more.

Pobjednice natječaja OKiZA 2018. su odlukom žirija mlade kreativke Andrea Štok i Valinea Vinger sa svojim projektom “SMOGI – kulturna info vrećica s misijom”. Izradom skulptura ugodnih oku, ali i korisnih, napravljenih od materijala reteks bit će korisne za odvojeno prikupljanje otpada. Uz novčanu potporu u iznosu od 5 tisuća kuna, Andrea i Valinea će već u 2019. moći ostvariti svoju ideju i doprinijeti pozitivnim kulturnim promjenama s predznakom održivog razvoja u Opatiji.

Nagradu, eko sustav, koju je izradila još jedna mlada kreativka Nika Zubović, je uručila Branka Cvjetičanin, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta „Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture“. Veseli što su uz bok renomiranim umjetnicima sudjelovali mnogi mladi kreativci s interesantnim rješenjima koje mogu doprinijeti pozitivnim kulturnim promjenama. Ugodno druženje s umjetnicima uz Zero Waste domjenak i nastup mladog opatijskog muzičara – Jena the Man-a potaklo je razgovore o važnosti uključivanja sugrađana u kulturna događanja te kreiranje sadržaja za kulturu i razvoj kreativne industrije.

Program sufinanciran od strane Grada Opatije već sljedeće godine prerasta u međunarodni natječaj koji će privući nove ljude i nove ideje te pokrenuti zelene opatijske kulturne valove.

Andrea Štok I Valinea Vinger Pobjednice Natječaja OKiZA 2018., Nika Laginja Osvojila Nagradu Publike

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!