U OKU KAMERE Apstraktna monarhija, Platon na LSD-u i DJ Shullio na Morskom prascu

Renate Quehenberger nadaleko je poznata filozofkinja, geometrica, umjetnica i promotorica znanosti. Na Kantridi je održala predavanje „Platon na LSD-u“, odnosno predavanje o utjecaju halucinogenih biljaka na Platonovu teoriju idealne države, što je bilo popraćeno video projekcijom koju su napravili najbolji austrijski animatori.

Rijeka – U petak je na Morskom prascu vladala – Apstraktna monarhija. Prvotno zamišljena kao dio proograma TAZ (Privremene autonomne zone)  projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020 Apstraktna monarhija glavnu je zadaću imala povezati bečku i riječku kulturnu scenu. Situacija oko korona virusa uvelike je pokvarila planove pa je veliki dio ovog programa prebačen za iduću godinu, ali se od njega ipak nije u potpunosti odustalo pa je gostovanjem profesorice Renate Quehenberger i DJ Shullia u petak odrađen jedan mali dio. Trebala je u Rijeku doći i violinistica Mia Zabelka, ali i njezin je dolazak poremetila novonastala situacija vezana uz korona virus.

Renate Quehenberger nadaleko je poznata filozofkinja, geometrica, umjetnica i promotorica znanosti. Na Kantridi je održala predavanje „Platon na LSD-u“, odnosno predavanje o utjecaju halucinogenih biljaka na Platonovu teoriju idealne države, što je bilo popraćeno video projekcijom koju su napravili najbolji austrijski animatori.

– Za mene je ovo predavanje u prvom redu bilo o razumijevanju svijeta u nekoj višoj dimenziji geometrije. Našla sam jedan mali oblik u petoj dimenziji kojega su istraživali Platon i stari Egipćani. Platon je tvrdio da nije lako pronaći jedinku-stanicu svemira i da je to nemoguće nekome objasniti. Ja ću malo parafrazirati Platona i reći da je ovo predavanje nemoguće tako jednostavno objasniti. Oduševljena sam okruženjem, plaža je genijalno mjesto za ovakvu vrstu komunikacije budući da su i stari Grci i Egipćani, primjerice, crtali krugove u pjesku na plaži. Upravo zbog toga predavanje i jest završilo fotografijom Einsteina na plaži, željela sam sve prisutne potaknuti da završimo s razmišljanjima o teoriji relativnosti na način na koji ju mi poznajemo. Stara indijska mitologija govori nam o stvaranju svijeta kroz smijeh. Dakle, važne je razmišljati o vječnosti a bismo mogli razumjeti svijet na jedan spokojan način – rekla je Renate  Quehenberger.

DJ Shullio je – Danijel Šuljić. Danas umjetnički direktor Animafesta, Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, glazbenu je karijeru započeo ranih devedesetih kao suosnivač bendova Sin Albert, Studeni Studeni, Spejs Invaders, Stampedo i MIT, a kao DJ godinama je svojim zvukovima oduševljavao publiku u brojnim klubovima.

– Set uvijek ovisi o trenutku, a meni se činilo da ovom trenutku nekako najbolje odgovara future pop, što je po meni trenutačno najzanimljivija muzika – kratak je bio DJ Shullio.

Iako je situacija s korona virusom pomalo pokvarila planove i Apstraktnu monarhiju na Morskom prascu uskratila za nastup iznimne glazbenice Mie Zabelka, projekt ide dalje onako kako je i zamišljen.

– Mi propitkujemo kulturu u ovoj novonastaloj situaciji u kojoj bi se i ova epidemija mogla sagledati kao nova ideologija i pokušavamo ljudima u javnom prostoru postaviti neka provokativna pitanja na jedan malo meditivniji način, što blizina mora, odlazak u more i ritual mora i zaslužuje. Rijeka kao centar zaslužuje jednu ovakvu priču, sam pojam Apstraktne monarhije dolazi od pitanja koncepta Austro-ugarske, a mi smo trenutačno u situaciji Europske unije koja se očito podijelila na istočnu i zapadnu. Gdje je tu naše mjesto? Nama je ostala jedino apstrakcija kao meditacija u jednoj neomonarhističkoj situaciji, ali i pitanja šta smo sve mogli napraviti i kako smo se mogli postaviti u ovoj tranziciji – rekao je Vid Jeraj.

Apstraktna monarhija ove je godine odrađena kao dio projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020, ali i kao uvodni program u Vrisak, 13. riječki sajam knjiga i festival autora.

error: Content is protected !!