U OKU KAMERE Atraktivna priča iz štalice – Spektakularne Jaslice pul Šmogori još jednom zasvijetlile @ Matulji

Danas ne propustite Božićni eko sajam uz nastup akustičnog dua Pinky and the Brain te ‘Druženje građana’ uoči Badnjaka uz već tradicionalni bakalar, ribe i vino koje počinje u 11 sati.

Matulji – Mnogima najatraktivniji, najdraži i vizualno najupečatljiviji dio matuljske božićne štorije, tradicionalne Jaslice pul Šmogori, jučer su ponovo upalile svoja svjetla i najavile skori dolazak Božića. Priča poznata stoljećima, čak i tisućljećima – ona o skromnoj štalici i jaslicama u kojoj se rodio Isus – uz prateće protagoniste poput trojice mudraca, Josipa i Marije i neizbježnih umiljatih životinja, u ovim je jaslicama dobila puno šire okvire.

Tako je uz skromnu štalicu izraslo pravo naselje, mahovinom pokrito brdo prošarano je rijekama i potočićima, a velebna instalacija smještena je pod granama velikog bora pred kućom na adresi Šmogorska cesta 30.

Jaslice su sinoć otvorene uz prigodni program, a njihova raskoš će u narednom periodu privlačiti brojne ”hodočasnike” do Šmogora.

Nakon otvorenja jaslica, u Likovnoj poneštrici otvorena je izložba ”Piktocrtačka keramika“ autora Bruna Paladina. Trolist kulturnih događanja zaokružila je predstava ”Fantastične leteće knjige“ dramske radionice udruge Foliot održana u Hangaru.

Bogat program nastavlja se danas, u centru Matulja u kojem građane očekuje Božićni eko sajam na kojem će izlagati ekološki certificirani izlagači pa će svi oni koji imaju namjeru darivati originalnim poklonima imati zanimljiv izbor.

U ponudi kako je najavljeno od strane Udruge Žmergo naći će se ekološki certificirani proizvodi – prerađevine od voća i povrća kao što su čajevi, pekmezi, džemovi, sokovi rakije, maslinova ulja, med i medni proizvodi integralna brašna, ali i eko proizvodi za čišćenje kućanstva s prirodnim mirisima lavande lovora pakirani u prigodnim kombinacijama za poklone.

Sajam nudi i besplatno eko zamatanje božićnih poklona kako i degustaciju smoothie napitaka te niz art poklona poput nakita, keramike predmeta od naplavina i slično. Posjetitelji će moći uživati i u glazbenom programu Pinky and the Brain akustičnog dua u sastavu Eni Jurišić i Nika Zubović. U sklopu sajma od 11 sati organizirano je i tradicionalno ‘Druženje građana’ ove godine uoči Badnjaka uz već tradicionalni bakalar, ribe i vino.