U oku kamere: Bečki vatrogasci poklonili vozilo opatijskim kolegama @ Beč

vatrogasno_vozilo_bec_opatija_2013_2

Opatijske goste u Beču je dočekao ″Branddirektor″ DI Dr. Gerald Hillinger (koji je na čelu bečke vatrogasne službe i službe za uklanjanje posljedica katastrofe) u vatrogasnom domu ″Leopoldstadt″.

Opatija / Beč – Delegacija Grada Opatije boravila je u službenom posjetu Beču u povodu svečanosti upriličene zbog dodjele suvremeno opremljenog vatrogasnog vozila koje su bečki vatrogasci poklonili opatijskim kolegama u DVD-u.

Delegaciju je predvodio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, a uz njega u delegaciji su bili prisutni i predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš, županijski vatrogasni zapovjednik Primorsko-goranske županije i predsjednik Dobrovoljnog društva Opatija Mladen Šćulac, vršitelj dužnosti zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Opatija i vršitelj dužnosti zapovjednika Područne vatrogasne zajednice Liburnije Gordan Filinić, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Liburnije Boris Laginja, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opatija i vršitelj dužnosti voditelja smjene u JVP Opatija Rene-Raymond Gulin.

vatrogasno_vozilo_bec_opatija_2013

Opatijske goste u Beču je dočekao ″Branddirektor″ DI Dr. Gerald Hillinger (koji je na čelu bečke vatrogasne službe i službe za uklanjanje posljedica katastrofe) u vatrogasnom domu ″Leopoldstadt″. Radi se o domu koji je specijaliziran za intervencije na vodi, pa su naši vatrogasci imali priliku provozati se Dunavom na vatrogasnom gliseru koji je opremljen specijalnom rampom sa mogućnošću pristajanja na rubu kopna i bacačem vode za gašenje požara.

Druga postaja koju su opatijski vatrogasci posjetili bila je ″Floridsdorf″. Ova je postaja specijalizirana za gašenje požara na visinama, s prostorom za vježbanje na ljestvama tzv. kukačama te prostorijama za vježbanje u kojima se simulira požar (npr. spavaćoj sobi, kuhinji, podrumu, u međukatnoj konstrukciji, automobilu itd). Bečki vatrogasci demonstrirali su vježbu gašenja požara nastalog propuštanjem plinske instalacije.

vatrogasno_vozilo_bec_opatija_2013_3

Glavni događaj odvijao se na trgu, ispred glavne vatrogasne stanice ″Hauptfeuerwache″ gdje je ″Branddirektor″ Hillinger uručio opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću ključeve vatrogasnog vozila, poklona bečkih vatrogasaca opatijskim kolegama. Gradonačelnik Dujmić zahvalio se na vrijednom poklonu domaćinima, među kojima su bili i zamjenica gradonačelnika Renate Brauner, Anica Matzka Dojder, zastupnica u pokrajinskom parlamentu i dr. Manfred Matzka, predstojnik Ureda Saveznog kancelara Republike Austrije, koji značajno pridonose kvalitetnoj suradnji Beča i Opatije.

Prisutan je bio i prof. Harry Kopietz, predsjednik bečkog pokrajinskog parlamenta i član bečke vatrogasne zajednice, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Gordan Bakota.

Nakon programa delegacija je posjetila najpoznatiji bečki zabavni park Prater u kojem je smještena bečka ″Švicarska kuća″. Bila je to prilika za aktualizaciju razgovora o projektu razmjene vatrogasne mladeži dvaju gradova naredne godine, a pritom je izražena i želja za razvijanjem daljnje kulturne suradnje.

vatrogasno_vozilo_bec_opatija_2013_4

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!