U oku kamere: Bijela kulisa za tjeranje zime @ Liburnija


Obzirom da je danas Pusni ponedejak, Brežanski i Rukavački zvončari ispuniti će svoju tradicionalnu ‘misiju’ i otjerati zimu. Rukavčanima su u pratnji Partenjaki, dok Brežani hode okolo u pratnji maškara – i sagdere kade ridu je živo i veselo. Živio Pust!
Veprinac, Matulji – Gornji liburnijski kraj jutro je dočekao zagrnut u bijeli ogrtač. Veprinac je ponovo kao u bijeloj bajci, dok ‘crta razgraničenja’ prolazi ispod Bregi preko Rukavca…
Zbog naglih promjena vremenskih uvjeta, mnoge stanovnike Liburnije, ovaj snijeg je ugodno iznenadio. Tako smo u
subotu uživali u ugodnih 9 Celzijevih stupnjeva i sunčanom vremenu, jučer je škropila kiša na također 8 Celzijevih stupnjeva, dok se danas temperatura spustila, kao i snijeg.
U noći se u većem dijelu Hrvatske očekuje postupno razvedravanje, ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla, a zatim će prevladavati sunčano. U Dalmaciji, a dio prijepodneva još i u Lici i Posavini promjenjivo oblačno. Na srednjem i južnom Jadranu povremeno se očekuje kiša, u unutrašnjosti Dalmacije kiša i snijeg, a u Lici snijeg. Vjetar slab, na sjevernom dijelu Jadrana umjerena i jaka bura, na južnom istočnjak i jugo. Jutarnja temperatura u kopnenom području većinom između -8 i -3, na većem dijelu Jadrana od 4 do 9, uz obalu sjevernog dijela od -1 do 3, a najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 13°C. (DHMZ)
I jedna, za kraj. Obzirom da je danas Pusni ponedejak, Brežanski i Rukavački zvončari ispuniti će svoju tradicionalnu ‘misiju’ i otjerati zimu. Rukavčanima su u pratnji Partenjaki, dok Brežani hode okolo u pratnji maškara – i sagdere kade ridu je živo i veselo. Živio Pust!
N. Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David Kurti