[U OKU KAMERE] Crikvenica dobila knjigu koja spaja auto moto sport i turizam

Predstavljena je knjiga “Sjenka slave – auto moto sport i razvoj turizma na Crikveničkoj rivijeri”

Crikvenica – Knjiga “Sjenka slave – auto moto sport i razvoj turizma na Crikveničkoj rivijeri” autora Miroslava Krpana, Edija Prodana i Ante Ravlića predstavljena je u gradskoj vijećnici u Crikvenici. Knjigu su predstavili autori i glavni urednik Vladimir Vujnović te jedan od suradnika Boris Boras.

Vujnović je istaknuo kako se promocija održava u predvečerje dva izuzetna sportska događanja – Buzetskih dana te Nascar Euro Series GP of Croatia na Grobniku.

– Ova knjiga govori o ljudima koji su stvarali povijest te čini doprinos perspektivi razvoja auto moto sporta koji je, u ovom kraju, direktno vezan uz turizam. Edicija, koja govori upravo o crikveničkom spidveju, predstavlja finalnu knjigu naše trilogije. Prva je bila o Preluku, a druga o Grobniku. O prve smo dvije snimili i filmove, a nedavno smo, zahvaljujući fantastičnoj dokumentaciji koju smo dobili od HRT-a i pojedinaca, počeli s realizacijom 30-minutnog dokumentarnog filma o spidveju u Crikvenici, istaknuo je Vujnović te dodao kako bi se premijera filma trebala održati u svibnju iduće godine.

Predsjednica crikveničkog gradskog vijeća Vesna Car Samsa je istaknula kako ju je impresionirao niz zanimljivih informacija koje je otkrila tijekom čitanja izuzetne monografije intrigantnog naslova.

– Žao mi je što se nije nastavilo s razvitkom auto moto utrka u Crikvenici. Ostaje nam povezanost i bogata povijest te je Crikvenica, zbog auto-moto trka, sigurno postala puno poznatija no što je to bila ranije. Život Nikole Mike Šnjarića me oduševio, a ono što je bitno je da je on, osim tog svog avanturističkog duha, bio pjesnik u duši. Autor je crikveničke himne “Crikvenice moja”. Zahvaljujem se autorima i urednicima što su dali priliku ljudima upoznati dio naše povijesti.

Vujnović je kazao kako je knjiga nastajala tridesetak godina te da ona predstavlja dug čovjeku kojeg je volio i cijenio – Krešimiru Borasu i koji je, iz svoje arhive, dao više od 1.200 fotografija za ovo izdanje. Na knjizi je, kao član uredništva, radio i Borasov unuk Boris.

– Kada mi je Vujnović predložio da krenemo u projekt, prije nekoliko godina, nisam dvojio niti minute. U jednu ruku to je bila moja moralna obveza zbog nonota, a s druge strane sam na njoj radio i ispred Autokluba Crikvenica te je ovo najveći poklon našem gradu i sugrađanima, kazao je Boras.

Jedan od autora, novinar te suradnik Novog lista Miroslav Krpan kazao je kako je ponosan na bogatstvo sadržaja ove publikacije te dodao kako je, u svome dijelu, robujući statistici, dodao niz zanimljivih podataka. Sam je Krpan bio, sedamdesetih godina, aktivan dionik crikveničkog spidveja.

– Mogu reći da se ima što pisati te da je tih četvrt stoljeća spidveja u Crikvenici itekako ostalo traga. U knjizi se spominju i pokušaji, odnosno ideje, da spidvej zaživi ponovno, pa se spominju određeni segmenti spidveja na riječkom području, a danas je aktivan u Sjevernoj Hrvatskoj. Crikvenica je, uz opatijski Klub, izvornik motoriziranog turizma i po tome je bila znana, istaknuo je te dodao kako je s guštom prihvatio ideju te prezentirao mnoštvo materijala.

Vujnović je zahvalio Gradu Crikvenici, Muzeju Grada Crikvenice, Centru za kulturu Grada Crikvenice i TZ Grada Crikvenice i Gradskoj knjižnici bez kojih knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Na predstavljanju knjige su bili i direktorica crikveničke TZ Marijana Biondić, ravnateljica Gradske knjižnice Irena Gašparović te zaljubljenici u auto-moto sportove. Knjiga, na gotovo 200 stranica, donosi pregled auto-moto sporta i turizma, Crikvenice i spidveja, crtice iz života Drage Regvarta, Nikole Mike Šnjarića, potankosti iz auto-moto sporta u Crikvenici, ali i perspektivi razvoja Crikveničke rivijere putem auto-moto sporta. Vujnović je najavio i realizaciju knjige o velikanima crikveničkog sporta.

error: Content is protected !!