U OKU KAMERE Divlji deponiji privlače medvjede: Sve češći su ‘gosti’ gornjih naselja, jednog usmrtio automobil

Također, Barak se osvrnuo na nedavne medijske natpise vezane uz posjet medvjeda naselju Korensko te istaknuo da tim područjem gospodari Lovačko društvo Lisjak iz Kastva, a ne Lovačko društvo Lane iz Opatije te da postoje protokoli spremni za ovakve slučajeve.

Lipa – Susreti s divljim životinjama u urbanim sredinama ponovo su dospjeli u fokus javnosti. I dok je dio medija prenio informaciju kako se medvjed spustio do samih kuća u naselju Korensko, u Lipi se dogodio bliski susret u kojem je medo tragično završio.

Naime, prije tri dana u Lipi, tj. ispod Crkve dogodila se prometna nezgoda u kojoj je divlja životinja u srazu s automobilom izvukla deblji kraj. Prema navodima tajnika Lovačkog društva Lisjak, Igora Baraka, napravljen je zapisnik, a lešinu su preuzeli njihovi članovi. A vrijedi istaknuti da vozači vozila koji sudjeluju u naletu na divljač na cesti, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio nepropisnom ili neprilagođenom brzinom kretanja vozila, odgovaraju sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama te se protiv takvih vozača pokreće prekršajni postupak.

Također, osvrnuo se na nedavne medijske natpise vezane uz posjet medvjeda naselju Korensko te istaknuo da tim područjem gospodari Lovačko društvo Lisjak iz Kastva, a ne Lovačko društvo Lane iz Opatije te da postoje protokoli spremni za ovakve slučajeve.

– Prije svega, kad medvjed uđe u urbanu sredinu, treba se prijaviti nadležnom lovačkom društvu koje dalje institucionalno rješava situaciju. Prije svega s repelentima koje smo mi dužni osigurati. U slučaju da repelenti, tj. mirisi koji rastjeruju divljač ne djeluju, može se pozvati interventni tim, koji će gumenim mecima otjerati životinju, a krajnja mjera je uspavljivanje životinje i transport daleko od urbanih sredina. I ovo su jedine mjere koje se u ovim slučajevima mogu poduzimati, kazao nam je Igor Barak, tajnik LD Lisjak te napomenuo da je za poziv za interventni tim na razini ministarstva, a ne Lovačkog društva.

– U slučaju da se traži interventni tim, zahtjev se mora dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, sektoru lovstva, koji dalje odlučuje o akciji, dok repelente mi dajemo odmah, zaključio je Barak.

Iskusni lovci kao osnovni problem pojave medvjeda blizu urbaniziranih područja navodi veliki broj divljih odlagališta otpada koji medvjedima postaju siguran izvor hrane. Iz tog razloga, Lovačka društva unosom veće količine hrane pokušavaju zadržati divljač u svom staništu, što u konkretnom slučaju znači dublje u šumi!

error: Content is protected !!