U OKU KAMERE Dodatno opremljena soba za senzornu integraciju u DV Matulji na raspolaganju mališanima

Senzorna integracija je neurološki proces koji organizira osjete iz okoline i tijela te omogućava funkcionalno korištenje tijela u okolini, odnosno senzorna integracija je organizacija osjeta kako bi mogli aktivno i funkcionalno sudjelovati u aktivnostima svakodnevnog života.

Kolika je važnost senzorne integracije i činjenica da Dječji vrtić Matulji raspolaže senzornom sobom prezentirale su roditeljima odgojiteljica Tine Đulabić i pedagoginja Kolinda Vučinić čija je jednogodišnja edukacija iz područja senzorne pedagogije financirana u sklopu projekta te naglasila da je rani i predškolski odgoj do dobi od 7 godina ključan je za razvoj senzorne integracije zato što mozak u tom vremenu uspostavlja najviše živčanih veza.

Matulji – Predstavljanje dodatno opremljene sobe za senzornu integraciju u Dječjem vrtiću Matulji održano je danas u prostorima centralnog objekta Dječjeg vrtića Matulji.

Naime, u sklopu projekta ”Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta” koji je započeo u rujnu 2018. godine i provodit će se do ožujka 2021. godine financira se jednogodišnja edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika, odgojiteljice Tine Đulabić i pedagoginje Kolinde Vučinić iz područja senzorne pedagogije i dodatno opremanje sobe za senzornu integraciju.

Edukacijom odgojno-obrazovnih djelatnika i opremanjem sobe za senzornu integraciju omogućit će se rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju i rad s ostalom djecom kod kojih su uočena određena odstupanja na području senzorike. Senzorna integracija je neurološki proces koji organizira osjete iz okoline i tijela te omogućava funkcionalno korištenje tijela u okolini (Ayres, 1972), odnosno senzorna integracija je organizacija osjeta kako bi mogli aktivno i funkcionalno sudjelovati u aktivnostima svakodnevnog života.

Nabavka opreme i izvođenje edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Projekt ”Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta”, sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 3.411.241,53 kn, u intenzitetu EU potpore od 100%.

 

error: Content is protected !!