U OKU KAMERE: Donacija defibrilatora opatijskom Crvenom križu

Rotary club Opatija donirao edukacijski defibrilator za obuku laika

Opatija –  Edukacijski automatski vanjski defibrilatora, vrijedan je dar Rotary cluba Opatija Gradskom društvu Crvenog križa što će se koristiti u obuci građana kako pružiti prvu pomoć u slučaju srčanog zastoja. Vrijednost defibrilatora je oko 8 tisuća kuna. Prilikom primopredaje donacije u prostoru GDCK-a demonstriran je i rad ovog vrijednog pomagala za osposobljavanje građana u pružanju prve pomoći. Mladi volonter opatijskog Crvenog križa, student medicine Frane Babić, okupljene je članove Rotary cluba i predstavnike lokalne samouprave ukratko uputio kako valja koristiti automatski vanjski defibrilator. U upotrebi edukacijskog defibrilatora okušao se i predsjednik opatijkog Rotary cluba Fernando Kirigin.

Hitno pružanje prve pomoći kod prestanka rada srca unesrećenome može spasiti život do dolaska stručne zdravstvene službe. Primjena laičkog automatskog vanjskog defibrilatora jednostavna je za osobe koje se najčešće zateknu u blizini unesrećenoga (obitelj, prijatelji, prolaznici). Svrha i cilj primjene je uspostava normalnog srčanog ritma, čime se značajno uvećavaju šanse preživljavanja kod unesrećenog s poremećajem rada srca. Defibrilator je dizajniran na način da postoje govorne upute na hrvatskom jeziku koje je jednostavno slijediti i primjenjivati. Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji Rotary cluba Opatija, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija provoditi će u ovoj godini redovite besplatne cikluse edukacija na temu pružanja prve pomoći za zainteresirane građane u prostorima GDCK-a Opatija, Rakovčeva 15, po mjesnim odborima na području Liburnije kao i edukacije za tvrtke prema Zakonu o zaštiti na radu, za što GDCK Opatija ima potrebnu licencu, naglasila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa mr.sc. Đana Pahor. U pripremi je i zakonska odredba prema kojoj će tvrtke s više od 50 zaposlenih morati svoje zaposlenike obučiti kako upotrebljavati defibrilatore u slučaju potrebe te imati pristup takvom uređaju u svojoj blizini, istaknula je Pahor.

Grad Opatija se već uključio u opremanje grada defibrilatorima, pa je po jedan nabavljen za Dvoranu Marino Cvetkvić i za Javnu vatrogasnu postrojbu Opatija….

error: Content is protected !!