U oku kamere: Donatorski ručak Crvenog križa dobio nove donatore – Dvadesetak korisnika počastili talijanski humanitarci @ Opatija

Nakon Kristijana Brke koji je pokrenuo ovu aktivnost, jučer su ručak za dvadesetak osoba donirali bračni par Rita Panziera i Enzo Pizzenghello, članovi humanitarne organizacije Suvereni red sv. Ivana Jeruzalemskog – Vitezovi Malte koji su posljednjih desetak godina aktivni u donacijama na području Opatije i Rijeke.

Opatija – Najnovija akcija Crvenog križa Opatija, donatorski ručak za potrebite – koju je pokrenuo mladi opatijski ugostitelj Kristijan Brko – širi krug svojih donatora.

Naime, jučer su ručak za dvadesetak osoba donirali bračni par Rita Panziera i Enzo Pizzenghello, članovi humanitarne organizacije Suvereni red sv. Ivana Jeruzalemskog – Vitezovi Malte koji su posljednjih desetak godina aktivni u donacijama na području Opatije i Rijeke.

– Imali smo ručak za dvadesetak korisnika koji je spravio restoran Kinkela iz Bregi, a donirali Rita i Enzo. Na meniju je bila istarska maneštra, fuži s gulašem i fritule, a korisnici su vrlo zadovoljni ovom akcijom. Pokrenuta je na ideju našeg mladog, samozatajnog ugostitelja Krstijana Brke koji je dosad organizirao već pet donatorskih ručkova za stotinjak ljudi, kazala je ravnateljica opatijskog Crvenog križa Đana Pahor.

Suvereni red sv. Ivana Jeruzalemskog – Vitezovi Malte osnovan je još davne 1099. godine, kada je fra Gerardo krenuo u Jeruzalem kako bi pomagao ljudima različitih vjeroispovjedi koji su nastradali u ratovima onog vremena. Uskoro se oko njegova rada oformila i organizacija koja je djelovala neovisno o religijskim podjelama, a s vremenom se sjedište preselilo na Maltu. Odandje su ovi humanitarci emigrirali 1799. godine nakon Napoleonova osvajanja otoka, pri čemu je dio otišao u Italiju pod upravu Pape, a drugi dio u Rusiju gdje je prvim velikim meštrom imenovan ruski car Pavle. No, rad udruge polako je zamro, a oživio ga je aktualni veliki meštar koji je u posljednjih desetak godina jako intenzivirao aktivnosti reda. Otprilike toliko dugo Rita i Enzo aktivni su u humanitarnom radu u Opatiji, Rita kao veliki prior ovog reda za Hrvatsku, dok Enzo nosi titulu priora talijanske regije Veneto.

– Mi smo praktički Opatijci, ovo je naš grad jer ovdje živimo barem šest mjeseci godišnje. Ja sam rodom Opatijka, moja majka bila je iz obitelji Tomašić, a nakon što je upoznala moga oca i vjenčala se, odselila je u Opatiju. Željeli smo pomoći našem gradu, pa smo krenuli s volonterskim radom i donacijama, kazala je Rita Panziera.

Njen suprug Enzo Pizzenghello objasnio je kako sredstva za humanitarni rad dobiva najvećim dijelom provodeći akciju prikupljanja plastičnih čepova za boce, zahvaljujući čemu je od 2003. godine prikupio i podijelio čak 67 tisuća eura.

– Mi smo u Hrvatskoj kao udruga službeno registrirani prošle godine, a cilj nam je humanitarno i ekumensko djelovanje. No, s donacijama smo počeli još 2008. godine kada smo opatijskoj Hitnoj pomoći donirali invalidska kolica, objasnio je Enzo, kazavši da je tada i kod Hitne pomoći postavljna kutija za donaciju plastičnih čepova.

U deset godina ovi humanitarci imali su niz donatorskih aktivnosti realiziranih na području Opatije i Rijeke, a ove godine krenuli su aktivnije i u promoviranje prikupljanja plastičnih čepova što smatraju ekološkom i humanitarnom aktivnošću, koju će provoditi u suradnji s Crvenim križem i Komunalcem.

– Prva kutija za predaju čepova bila je postavljena kod Hitne pomoći, zatim smo jednu postavili na tržnicu, a sada i u Crveni križ u Opatiji. Želja nam je proširiti to i na druge lokacije, između ostalog na udruge koje brinu o djeci, ali i škole jer ekološke su navike najbolje ako ste steknu od malih nogu, kazao je Enzo. Pritom im, kako je kazao Mauro Doričić iz Komunalca, liburnijsko komunalno poduzeće pruža logističku i tehničku pomoć prazneći spremnike i prevozeći prikupljene čepove na sabirnu lokaciju.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!