U oku kamere: Građanskim neposluhom protiv slovenske vojske – mještani uklonili dio žice na pograničnom području @ Rupa

gradanski_neposluh_zilet_zica_rupa_2015 (1)

Postupanje slovenske vojske, o kojem smo prekjučer prvi ekskluzivno izvijestili uzrujalo je stanovnike Rupe, Pasjaka i drugih pograničnih mjesta, a dio njih odlučio je ”vratiti istom mjerom”.

Rupa – Građanskim neposluhom odgovorili su mještani gornjih matuljskih krajeva na jučerašnje ograđivanje zelene granice između Hrvatske i Slovenije opasnom žicom sa žiletima. Postupanje slovenske vojske, o kojem smo prekjučer prvi ekskluzivno izvijestili uzrujalo je stanovnike Rupe, Pasjaka i drugih pograničnih mjesta, a dio njih odlučio je ”vratiti istom mjerom”.

Tako su se uputili u ”sabotersku misiju” na pograničnom području, te uklonili dio žice koju su Slovenci navodno postavili kako bi zaustavili izbjegličke ”zbjegove” preko ”nebranjene crte razgraničenja”, iako ovo područje nije dio migrantske rute. A sve i da jest – transport izbjeglica odvija se preko službenih graničnih prijelaza, u dogovoru hrvatske i slovenske policije.

Rupljani, koji su se u svoje mjesto vratili opskrbljeni ”suvenirima” sa svojeg ”osvetničkog pohoda” nisu jedini koji su protestirali protiv ovakvog postupanja slovenske vlade – u Ljubljani je jučer organiziran veliki prosvjed intelektualaca protiv postavljanja žice na granicu, a zbog ograđivanja susjednih mjesta s hrvatske i slovenske strane Kupe pobunili su se i mještani pograničnih mjesta u Slavoniji.

Prosvjedovali su i predstavnici društva za zaštitu životinja, jer divljač je česta žrtva oštrih žileta na žici postavljenoj uz granicu. Stoga su članovi lovačkog društva najavili za danas ophode uz granicu, kako bi provjerili ima li stradalih i ranjenih životinja na njihovom lovnom području.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net