U oku kamere: Guc ‘A je to’ Ikarskih barkajola sudjelovat će na velikom festovalu Dani u Vali @ Hvar

Kvarnerski guc - 'A je to'

Kvarnerski guc – ‘A je to’

Riječ je o festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine, prvome takve vrste u Hrvatskoj, na kojemu će se okupiti 60-ak starih, tradicijskih brodova iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, od brijunske batane do leuta iz Vela Luke i neretvanske trupice.

Opatija – Ikarski barkajoli s kvarnerskim gucem ”A je to” sudjelovat će na međunarodnom festivalu ”Dani u vali” što će se u povodu obilježavanja 2400. godišnjice utemeljenja grčkog polisa Farosa, današnjega Staroga Grada na Hvaru, održati od 8. do 11. rujna u organizaciji udruge Cronaves iz Splita.

Riječ je o festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine, prvome takve vrste u Hrvatskoj, na kojemu će se okupiti 60-ak starih, tradicijskih brodova iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, od brijunske batane do leuta iz Vela Luke i neretvanske trupice.

Istru i Kvarner predstavit će deset brodova, a na festivalu će sudjelovati brodovi sa zadarskog i šibenskog pdoručja, splitsko-dalmatinske županije, dubrovačko-neretvanske županije, Crne Gore te Slovenije.

U programu će sudjelovati i jedrilica ”Hir 3” koja je otplovila svijet, nekoliko starih drvenih jedrilica skupine labud classic iz Splita, školski brod ”Kraljica mora”, dvije gundule iz Komiže o kojima brine Udruga Palagruža, stari brod koji će na starogradskoj Rivi kalafatat Nikola Skračić s otoka Murtera te veslački kuter Hrvatske ratne mornarice kojemu će se ”suprotstaviti” neretvanska lađa sa ženskom posadom.

Posebna festivalska atrakcija bit će noćna parada brodova, kada će se tradicionalnim barkama priključiti i klasične drvene jedrilice, drveni obiteljski krstaši iz 50-ih i 60-ih godina te moderne barke i jedrilice koje se zateknu u starogradskom zaljevu, ukupno 15-ak tipova brodova, najavljuje Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.

Na starogradskoj Rivi sagradit će se maritimno selo, u kojemu će se svakodnevno održavati radionice za djecu, radionica tradicionalne gradnje broda kalafata s otoka Murtera te radionica izrade tradicionalnih ribarskih alata, a uz bogat kulturno-umjetnički program, cjelovečernje koncerte i izložbe, održat će se okrugli stolovi o hrvatskoj maritimnoj baštini te znanstveni skup ”Faros i Starogradsko polje”.

Cilj pokretanja prvoga hrvatskog festivala mora pomorstva i maritimne baštine jest promocija nautičkog turizma, podizanje svijesti o Hrvatskoj kao maritimnoj zemlji, prezentacija hrvatske maritimne i kulturne baštine, prezentacija hrvatske gastro-enološke kulture i tradicijskih zanata, ribarskih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća te obogaćivanje turističke ponude.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!