U oku kamere: Iza Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Kras” Šapjane sadržajna godina

U narednom periodu cilj nam je raditi na još boljoj prezentaciji društva, kao i na pridobivanju novih članova, kako djece i mladeži, tako i operative, dodali su iz DVD-a Kras uz opasku da u svojim redovima imaju kvalitetan kadar u rasponu od vatrogasaca do vatrogasnih časnika što su postigli kontinuiranim vježbama i usavršavanjima.

Tamić na putu za Moslavinu

Matulji – U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Kras” Šapjane prošle subote održana je redovna skupština društva.

Skupštini su prisustvovali kolege i prijatelji iz okolnih DVD-a našega kraja, Buzeta, susjedne Slovenije te dragi nam prijatelji iz DVD-a Repušnica iz Moslavine te Stubička Slatina iz Zagorja.

– Prijateljstvo s DVD-om Stubička Slatina, kao i s DVD-om Repušnica započelo je prije nekoliko godina u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Prilikom druženja rodila se je ideja o donaciji vozila pa smo tako u lipnju 2017. godine naše malo šumsko vozilo Tam 80; popularni Tamić, poklonili mjestu Repušnica u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naši članovi operative su prema planu zapovjedništva, izvodili redovite vježbe obuke i rukovanja tehnikom i opremom te su se ujedno dodatno usavršavali na stručnim edukacijama. Tri člana su završila 2. stupanj edukacije za spašavanje iz dubina i visina dok je dvoje članova položilo ispit za gašenje požara u zatvorenom prostoru te smo dobili dva nova operativna člana. U 2017. godini imali smo ukupno 20 intervencija od toga 12 požara otvorenog prostora (šuma, trava), tri požara dimnjaka, dva požara smetlišta, jedno izviđanje terena, dvije tehničke intervencije. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 57 članova DVD-a te je na intervencije potrošeno 147 sati. Osim na intervencija bili smo aktivni i prisutni na osiguranju različitih manifestacija pa smo tako pomagali u osiguranju smotre ‘Mićih zvončara’ kao i na Zvončarskoj smotri u Matuljima. Sudjelovali smo i na osiguranjima utrke Tour of Croatia, manifestacije Lipa pamti, proslave 1. Maja u Šapjanama (Gradina), Skupa armunikaši na Staroj Pošte te vatrometa u Matuljima. Za vrijeme požarne sezone, kao i u proteklim godinama, imali smo zaposlena dva sezonska vatrogasca koji su odlično odradili svoj dio posla, istaknuto je na skupštini.

…pokal je u Šapjanama…

Djeca i mladež imaju posebno mjesto u društvu te im se nastoji posvetiti posebna pozornost.

– Društvo broji 40 članova mladeži i djece. Kako bi privukli nove članove organizirali smo posjet dječjeg vrtića Mune JVP Opatija dok smo u suradnji s O.Š. Drage Gervaisa iz Brešca organizirali posjet našem vatrogasnom domu uz prezentaciju vatrogasne djelatnosti. 2017. godine je formirano natjecateljsko odjeljenje djece u Munama čime smo dobili 12 novih malih članova. Sudjelovali smo i na raznim natjecanjima pa smo tako u lipnju 2017. sudjelovali na Županijskom vatrogasnom natjecanju za djecu i mladež koje je održano u Vrbovskom. Naša ekipa mladeži osvojila je 3. mjesto u kategoriji mladež muška čime je osigurala plasman na Državno prvenstvo koji će se ovog rujna održati u Zadru. U srpnju 2017. godine organizirali smo ronjenje u Kostreni za djecu i mladež, a samo mjesec dana kasnije 13 naših članova mladeži s dva voditelja boravili su u vatrogasnom kampu u Fažani. U 2017. godini imali smo i žensku ekipu u vježbi 3 1 A, koja je nastupila na županijskom natjecanju u Crikvenici te se nadam da će i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima uz puno uspjeha. Također, dvije ekipe našeg DVD-a sudjelovale su i na natjecanju u kategoriji Fire combat te su postigli zapažene rezultate diljem Hrvatske u 2017. godini. Tako je jedna ekipa osvojila veliko 3. mjesto u Kupu Hrvatske u B kategoriji. U narednom periodu cilj nam je raditi na još boljoj prezentaciji društva, kao i na pridobivanju novih članova, kako djece i mladeži, tako i operative, dodali su iz DVD-a Kras uz opasku da u svojim redovima imaju kvalitetan kadar u rasponu od vatrogasaca do vatrogasnih časnika što su postigli kontinuiranim vježbama i usavršavanjima.

Nakon odrađenog službenog dijela uslijedilo je druženje i zabava do kasno u noć.

Detalj sa skupštine

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!