U oku kamere: Izložba Glagoljica – trajni pečat hrvatske pismenosti i identiteta otvorena u Hrvatskom centru @ Beč

izlozba_glagoljica_draga_bec_2015 (2)

Uz autoricu tekstova, dr. sc. Sandru Sudec, za izložbu su zaslužni i slikarica Maja Franković uz svog supruga Bernarda Frankovića koja je izvukla gotovo sve tragove glagoljaških natpisa, opremila ih i nadahnuta prošlošću našeg zavičaja dizajnirala na suvremeni umjetnički način.

izlozba_glagoljica_draga_bec_2015 (6)

Beč – Izložba ”Glagoljica – trajni pečat hrvatske pismenosti i identiteta” otvorena je prošlog vikenda u Beču, u organizaciji Hrvatskog centra u Beču, Katedre čakavskog Sabora Mošćenička Draga, Turističke zajednice i Općine Mošćenička Draga te Udruge Jenio Sisolski iz Brseča i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Izložbu koja je otvorena u prostoru Hrvatskog centra otvorili su njegov predsjednik Tibor Jugovits, zamjenik načelnika Drage Riccardo Staraj, autorica tekstova koji prate izložbu dr. sc. Sandra Sudec iz Zagreba, direktorica Turističke zajednice Mošćenička Draga Nensi Dretvić, te Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Gordan Bakota koji je svečano otvorio ovaj važan događaj u srcu Beča.

– I ovu je izložbu organizirala gospođa Aleksandra Alja Čenić koja nas već godinama putem izložbi i kulturnih razmjena promovira u Europi oživljavajući na taj način naš identitet i izvan granice domovine gdje on dobija svoj poseban značaj i reflektira se u očima hrvatskih iseljenika u osjećaju ponosa i vječne nostalgije za rođenom grudom. Posebne zahvale upućujemo gospođi Jadranki Klobučar Gross kao vrijednom domaćinu Hrvatskog centra, kazao je Staraj prenijevši dojmove s događanja.

izlozba_glagoljica_draga_bec_2015 (4)

Uz autoricu tekstova, dr. sc. Sandru Sudec, za izložbu su zaslužni i slikarica Maja Franković uz svog supruga Bernarda Frankovića koja je izvukla gotovo sve tragove glagoljaških natpisa, opremila ih i nadahnuta prošlošću našeg zavičaja dizajnirala na suvremeni umjetnički način.

– Tragovi glagoljice vidljivi su posvuda u našoj općini i danas predstavljaju dragocjenu kulturnu baštinu koju ponosno prezentiramo mnogobrojnim posjetiteljima i turistima. Mošćenička i Brsečka župa u svojim sakralnim prostorima sadrže podosta glagoljskih natpisa, dok su mnogi istaknuti na pročeljima zgrada, čak i u privatnim kućama i starogradskim bedemima. Danas, kada se u svijetu opće globalizacije identiteti brišu gotovo svakodnevno, Hrvatska je, u ovom slučaju Kvarner i Mošćenička Draga, uspjela sačuvati te otiske prošlosti kada smo se služili glagoljicom, pisali zakone na tom pismu, svakodnevno se dopisivali i prakticirali je u običnom životu. Uklesani i otisnuti tragovi te pismenosti danas su svjedoci tih davnih vremena no i povod da se vrednuje i nastavi oplemenjivati i uzdizati naša baština i pismenost kroz turističku ponudu. odnosno prava prilika da se Europi i svijetu na najbolji način dočara i približi naš identitet kroz riječ od koje je sve počelo – u ovom slučaju sa glagoljicom, objasnio je Staraj.

izlozba_glagoljica_draga_bec_2015 (7)

Uz njega, direktorica Dretvić kazala je kako Općina i Turistička zajednica podržavaju inicijative Katedre čakavskoga sabora Mošćenička Draga i Eko muzeja Mošćenička Draga da i dalje razvijaju projekte očuvanja i revitalizacije kulturne baštine kroz strateški i akcijski plan kulturnog razvoja Drage i to kroz u svoje četiri sastavnice: Mošćenice, Brseč, Pomorsko-ribarska baština i Povijesno-mitska staza Trebišće – Perun. Tako se povijest područja polako pretvara u kulturni i turistički proizvod zbog kojeg će ova općina dobiti na prepoznatljivosti i biti na najbolji način brendirana.

– Ljepota krajolika, sačuvana i netaknuta priroda i bogato kulturno nasljeđe aduti su sa kojima Općina Mošćenička Draga izlazi u javnost, zaključili su Staraj i Drević. Dr. Sudec je održala kratko predavanje o nastanku glagoljice na području Istre i Kvarnera, sakralnim spomenicima na području Mošćeničke Drage koji čuvaju tragove tog starog pisma kojime su se hrvati služili u svakodnevnom životu, te u službenim knjigama od kojih su neke kao Žgombićev zbornik, Mošćenički zakon i statut sačuvane do danas.

izlozba_glagoljica_draga_bec_2015 (5)

O važnosti glagoljice kao i turističkoj promociji Kvarnera u Austriji i Mađarskoj putem kulture i pisma, nadahnuto je govorio veleposlanik Gordan Bakota koji je istaknuo sve veći interes austrijskih turista za povijest i kulturom bogatim krajevima Hrvatske, u ovom slučaju za Kvarner. U glazbenom dijelu nastupili su austrijski glazbenici Irene Frank na čelu i Martyn Hlatky na gitari.

– Otvorenje je uz naše iseljenike posjetilo i nekolicina Bečana koji ljetuju u Mošćeničkoj Dragi, te čak i Dražana koji studiraju ili rade u Beču. Jedan od važnijih gostiju bio je predstavnik i direktor Hrvatske turističke zajednice u Beču, gospodin Ranko Vlatković, zaključio je Staraj, naglasivši da izložba ostaje otvorena do 28. lipnja.

izlozba_glagoljica_draga_bec_2015 (3)

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!