U OKU KAMERE ‘Kamik i gromači’ – Petnaestak volontera radilo na obnovi 70-ak metara dugog suhozida i jednog podzida @ Liganj

U OKU KAMERE ‘Kamik i gromači’ – Petnaestak volontera radilo na obnovi 70-ak metara dugog suhozida i jednog podzida @ Liganj

Fotografije: Romina Tominić / Mario Zaccaria / Denis Frančišković / Rikard Frgačić

‘Kamik i gromači’ osim što sudionicima omogućuje prijenos zaštićene tehnike gradnje provodi se također s ciljem postepene revitalizacije brojnih suhozidnih struktura i prostora u Lovranu, a naročito puteva koji su nekoć bili jedini prilazni putevi obližnjim selima.

15-ak volontera radilo je na obnovi 70-ak metara dugog suhozida i jednog podzida (gromače) dužine cca 10m, koji drži povijesni put od urušavanja.

Lovran – Udruga Interval prošlog tjedna održala je 2. radionicu suhozidanja u Lovranu.  Ove godine, suhozidna akcija održala se u Tuliševici, pored sela Janjetići, na povijesnom putu koji povezuje Lovran s Lovranskom Dragom, a 15-ak volontera radilo je na obnovi 70-ak metara dugog suhozida i jednog podzida (gromače) dužine cca 10m, koji drži povijesni put od urušavanja.

Radionica je dio projekta Kamik i gromači 2. kojem je cilj prijenos znanja i vještine gradnje „u suho“ kroz praktičnu edukaciju svim zainteresiranim sudionicima, a pritom se kao nezaobilazni rezultat ove ekološko-edukacijske akcije događa obnova kulturno povijesne baštine Lovrana koju predstavljaju suhozidi.

Radionicu je popratio i prč Harry koji se pokazao vrijednim volonterom u krčenju gustiša i drače

— Usprkos činjenici da se suhozidna akcija radi neprestanih kiša odvijala usred radna tjedna, dvodnevnoj akciji odazvalo se 15-ak sudionika koji su se naučili hvalevrijednom tradicijskom zanatu koji združuje ljude kroz iskustvo zajedničkog rada, a za sobom ostavlja trajno djelo ljudskog djelovanja na lokacijama koje pričaju priču o preživljavanju mještana, težačkom životu i održivom razvoju zajednice s područja Lovrana i Lovranšćine, istaknula je Romina Tominić.

Najprije je trebalo počistiti zid i put od vegetacije koja se protegla po dužini cijele lokacije, a zatim pripremiti temelje za gradnju podzida.

Stanje lokacije poslije radova

— Suhozid se urušio na općinsku parcelu čija je vegetacija “progutala” svo kamenje. Trebalo je precizno podići veće kamenje na gornji kraj iz jedva prohodne čestice, a zatim odrediti pozicije na kojima će se podzid stopiti s ostatkom zida, i konačno – izgraditi zid. Zajedničkim snagama kroz igru preslagivanja kamena lokalci i gosti ove radionice obnovili su dio povijesnog planinarskog puta, pri čemu se zadržalo izvorno stanje lokaliteta. Nova atmosfera ovog krajobraza postala je tako privlačnom i potencijalnom pozicijom za mnoga događanja iz područja kulture i sporta, a ujedno, teren se pripremio i za danas sve aktualniji ruralni turizam, dodala je Tominić.

Riječ je o projektu koji provodi udruga Interval kao nositelj Susjedstva Lovran u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – programa RIJEKE 2020 – EPK. Projekt je sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije i Općine Lovran, te je pozdravljen i od PP Učka koji je ustupio prostore Doma za mlade volontere u Lovranskoj Dragi sudionicima.

Sličan poduhvat planira se i dogodine, a lokalno stanovništvo i lovranski majstori suhozidne gradnje posebno su dobrodošli razmijeniti svoja znanja, vještine i iskustva kroz rad u kamenu.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net