U OKU KAMERE Koncert Mješovitog zbora Schola Cantorum Rijeka obilježio veliki interes publike @ Lovran

Zbor je odgovarajući na dugotrajni pljesak i ovacije publike izveo za bis još jednu skladbu – suvremenu „You raise me up“, skladanu u originalu od strane irsko-norveškog dua Secret Garden.

Lovran – Mješoviti zbor Schola Cantorum Rijeka, u lovranskoj župnoj crkvi sv. Jurja, posljednjeg petka u kolovozu održao je koncert klasične koncertne duhovne glazbe.

– Za koncert se tražilo mjesto više – brojna publika je ispunila sva sjedeća mjesta u crkvi, a one ljubitelje klasične glazbe koji su ostali bez sjedećih mjesta nije omela ni neizmjerna vrućina i sparina da prate koncert stojećki. U izvođenju skladbi izmjenjivali su se mješoviti sastav zbora, muški sastav zbora i solisti. Na repertoaru su se mogle čuti skladbe od srednjeg vijeka do današnjih suvremenih dana. Koncert je održan u okviru Ljeta u Lovranu, a zajednički su ga organizirali KulTuLovran i Kulturno-umjetnička udruga Dulciana uz podršku Turističke zajednice Lovran i Općine Lovran. Zborom je ravnala maestra Ingrid Haller, a na orguljama ga je pratio Ivan Bošnjak – oboje profesori u riječkoj Glazbenoj školi I.M. Ronjgova, poručili su organizatori po završetku koncerta.

Koncert je otvorio upravo Opatijac Ivan Bošnjak izvodeći djelo skladano samo za orgulje – „Sonatu br. 24 u F duru“ njemačko-britanskog skladatelja W. Herschela, koji je javnosti više poznat kao astronom (otkrio je Uran i njegova 4 satelita), nego po svom skladateljskom talentu. Nakon toga je muški dio zbora a cappela otpjevao skladbu „Zdravo, o Preslavna“ – na hrvatski jezik prepjevanu Ave Gloriosu iz češkog Kodeksa koji datira iz 1500. godine i ujedno je najstarije sačuvana češka polifona sakralna zbirka. Nakon toga se muškom dijelu zbora pridružuje i ženski dio, te zajedno izvode poznate zborske skladbe – „Oče naš“ M.B.Rašana, te „Ave verum corpus“ W.A.Mozarta.

Ženski dio zbora je izvodio skladbe francuskog skladatelja iz doba romantizma G. Faurea „Ave verum“, te „Tantum ergo“, a u potonjoj se mogao čuti prvi ženski solistički nastup – mlađahne sopranistice Katarine Jureša. Muški dio zbora je samostalno pokazao svoje umijeće pjevanja izvodeći još i skladbu Albe Vidakovića „Zdravo Majko Djevice“, te kroz duet dva tenora – Michaela Nikolića i Roberta Cara, koji su izveli Cantate Domino našeg ranobaroknog Riječanina Vinka Jelića.

Publika je posebno toplo pozdravila duet soprana profesorice i njene učenice – Ingrid Haller i Katarine Jureša, koje su zajedno izvele F. Mendelssohnovu „Denn in seiner Hand ist“ iz Psalma 95, nakon čega ženski dio zbora izvodi još jedno emocijom nabijeno Mendelssohnovo a cappela djelo „Hebe deine Augen auf“ iz oratorija Ilija/Elias.

Svoj perspektivni pjevački talent je zatim kroz solo nastup pokazala posebna gošća koncerta i bivša članica zbora – Emilia Rukavina, koja sada studira solo pjevanje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Izvodeći „Ave Mariu“ P. Mascagnia je dočarala razlog zbog čega je bila dobitnica Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu dvije godine za redom.

Emilia Rukavina solo izvodi i „Eia Mater“ iz najpoznatijeg djela G.B.Pergolesija – dojmljivog Stabat Mater. Ženski dio zbora je samostalno izveo još četiri stavka iz navedenog djela – „Stabat Mater dolorosa“, „Fac ut ardeat cor meum“, „Quando corpus“ i „Amen“, koji su kod publike izazvali najveće oduševljenje.

Koncert je zaokružio mješoviti zbor izvodeći ranobarokni „Audivi vocem“ Vinka Jelića, kojeg slušajući s pravom možemo staviti uz bok drugih remek djela tog razdoblja.

Zbor je odgovarajući na dugotrajni pljesak i ovacije publike izveo za bis još jednu skladbu – suvremenu „You raise me up“, skladanu u originalu od strane irsko-norveškog dua Secret Garden, a kojeg su svojim obradama proslavile druge pop-zvijezde poput Josha Grobana, Westlifea i Celtic Woman. Navedenu skladbu su radi njene produhovljenosti kršćani diljem svijeta preuzeli kao svoju himnu.

Schola Cantorum Rijeka je osnovana početkom 2008. god. sa željom za izvođenjem klasične koncertne duhovne glazbe. Trenutno djeluje u okviru Kulturno-umjetničke udruge Dulciana u mješovitom, a od svibnja 2018. god. i u ženskom sastavu. Umjetnička voditeljica i vokalni pedagog zbora je Ingrid Haller prof. – dugogodišnja sopranistica riječke Opere, koncertna pjevačica i profesorica pjevanja u srednjoj glazbenoj školi I. M. Ronjgova u Rijeci. Zbor je prepoznatljiv po svom specifičnom zvuku koji je rezultat činjenice da članovi zbora na probama uče pravilnu vokalnu tehniku, te neuvježbanom uhu često može zazvučati kao da u njemu pjevaju profesionalci. Međutim zbor među svojim članovima ima amatere različitih zanimanja, te mlade učenike i studente glazbenih škola koji nastupaju kao instrumentalni i vokalni solisti uz zbor. Trenutno zbor započinje novu koncertnu sezonu, planira nastupe u inozemstvu i međunarodne glazbene suradnje, a sve zainteresirane muške pjevače poziva da im se pridruže u probama, nastupima i putovanjima. Zbor je održao preko 100 samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Često nastupa s profesionalnim glazbenicima (Riječki komorni orkestar, Collegium musicum Fluminense, Kristina i Robert Kolar, Vanja Zelčić, Marko Fortunato…), a surađivao je i s HNK „Ivana pl. Zajca“ u snimanjima i izvedbama raznih koncertnih, opernih i edukativnih sadržaja kazališta.

Kvaliteta Schole Cantorum Rijeka je prepoznata i na međunarodnim zborskim natjecanjima – u posljednje tri godine zbor je osvojio dva Grand Prixa i dva zlata na u mješovitom i ženskom sastavu.

error: Content is protected !!