U OKU KAMERE Koncertom Darka Bageskog otvoren Festival gitare @ Kastav

Program festivala nastavlja se večeras nastupom talijanskog gitariste Enrica Maria Milanesija koji će također nastup održati u crkvi Sv. Jelene Križarice s početkom u 21 sat.

Kastav – Ovogodišnji festival gitare otvoren je nastupom Darka Bageskog u crkvi Sv. Jelene Križarice. Ljubitelji gitare tako su imali prilike poslušati koncert klasičnog gitariste koji je do sada ostvario zapažene nastupe diljem svijeta.

Darko Bageski osnovnu i dio srednje glazbene škole završio je u Skoplju, u klasi prof. Jane Penov, a srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu, u klasi prof. Xhevdet Sahatxhija i diplomirao na Višoj glazbenoj školi „Franz Liszt” u Weimaru, Njemačka, u klasi prof. Jurgen Rosta. Svoje obrazovanje nastavlja na postdiplomskom studiju na Državnom glazbenom konzervatoriju u Solunu, Grčka, u klasi prof. Gerhard Reichenbacha, te je magistrirao u klasi prof. Costasa Cotsiolisa. Pored brojnih solističkih koncerata i recitala u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Njemačkoj, SAD, Švedskoj, Kini i drugim zemljama, nastupao je i kao solist s mnogim komornim orkestrima kao i s Makedonskom filharmonijom. Predsjednik je Udruge klasičnih gitarista Makedonije, dobitnik nagrade Udruge glazbenih i baletnih pedagoga Makedonije za uspješan godišnji rad na području pedagogije, a između ostalog je i umjetnički ravnatelj međunarodnog festivala gitare “Tremolo”. Trenutno radi kao redovni profesor gitare na Fakultetu glazbenih umjetnosti u Skoplju.

Program festivala nastavlja se večeras nastupom talijanskog gitariste Enrica Maria Milanesija koji će također nastup održati u crkvi Sv. Jelene Križarice s početkom u 21 sat. Jedan od najpoznatijih akustičnih gitarista u Italiji, poznat po svojoj «flatpicking» tehnici i po mnogobrojnim nastupim na kojima oduševljava publiku. Prve glazbene korake napravio je s 8 godina kada je počeo svirati klavir da bi se kasnije u potpunosti posvetio akustičnoj gitari. Prvi album objavio je 2007. godine, a trenutno posljednji live album izašao je 2018. godine i Enrico trenutno svira program s tog al-buma na koncertima širom Italije i svijeta. Za svoje sviranje dobio je hvalospjeve od najvažnijih akustičnih gitarista na svijetu kao što su Martin Taylor i Preston Reed, a legendarni gitarist Tom-my Emanuel za njega kaže: “Enricovo sviranje i aranžmani su fenomenalno kreativni, kompleksni i dobro promišljeni, a istovremeno vrlo muzikalni sa snažnom emocijom.”

Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.

error: Content is protected !!