U OKU KAMERE LAG Terra liburna dodijelio pet novih potpora malim poljoprivrednicima

LAG ujesen planira otvaranje svojeg posljednjeg natječaja za proračunsko razdoblje 2014.-2020. gdje će ponovno za male poljoprivrednike biti dostupno desetak potpora po 15.000 Eura.

Viškovo – Krajem svibnja konačnu Odluku o dodijeli sredstava dobilo je 5 malih poljoprivrednika s područja LAG-a Terra liburna. Putem Lokalne razvojne strategije LAG-a, koja se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, do sada je dodijeljeno 2,9 milijuna kuna kroz tri natječaja.

— Četri jedinice lokalne samouprave povukle su oko 1,4 milijuna kuna do sada, dok je kroz dva natječaja za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava 14 korisnika ostvarilo nešto više od 1,5 milijuna kuna ukupno u pojedinačnim paušalnim potporama po 15.000 Eura, izjavila je voditeljica LAG-a Dajana Tomišić.

Ana Fratar i Dajana Tomišić

— Mala poljoprivredna gospodarstva su temelj razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj i prepoznati su kao strateški važni. Cilj nam je putem dodjele potpora i savjetovanje osnažiti naše poljoprivrednike, te zajedničkim naporima povećati lokalnu prehrambenu neovisnost, dodala je predsjednica LAG-a Anđela Cvjetković.

Na području Općine Matulji dva su poljoprivrednika ostvarila financiranje.

— Kvalitetno skladištenje maslinovog ulja i nuđenje proizvoda na kućnom pragu cilj su naše investicije. Uskoro ćemo u ponudi, osim kestena i žižula, imati i mala suvenir pakiranja maslinovog ulja za naše goste, rekao je Robert Cetina, dok je Radenko Rubeša istaknuo kako će mu mreže za sakupljanje i tresači uvelike ubrzati rad u masliniku od 1,5 hektara.

Danijel Valenčić iz Klane dobivenu potporu će utrošiti u kupnju mehanizacije, strojeva i opreme kako bi olakšao rad u svom stočarskom OPG-u, a Dušan Rubinić će pak sredstva uložiti u zaštitu svojih više od 2.000 trseva u okolici Mošćenica, te održavanje strmog i nepristupačnog vinograda.

Dejan Rubeša iz Vinarije Plovanić u Kastvu, poznate po proizvodnji Belice, zadovoljan je što će brže i efikasnije moći obavljati poslove u dislociranim vinogradima, a navodnjavanje će mu pomoći da održi visoku kvalitetu gotovih proizvoda.

— LAG Terra liburna od početka svibnja djeluje na novoj adresi u Viškovu, Furićevo 38a gdje se za savjete mogu javiti mali poljoprivredni proizvođači, prerađivači ili udruge. Dodatne informacije dostupne su i na našoj web stranici terra-liburna.hr., izjavila je voditeljica financija Ana Fratar.

LAG ujesen planira otvaranje svojeg posljednjeg natječaja za proračunsko razdoblje 2014.-2020. gdje će ponovno za male poljoprivrednike biti dostupno desetak potpora po 15.000 Eura.

– Pozivamo male poljoprivrednike da iskoriste posljednju priliku za dobivanje ove potpore za koju zaista nije teško ispuniti uvjete, dodala je za kraj Cvjetković.

error: Content is protected !!