U oku kamere: Lovranski i opatijski osnovnoškolci obilježili Međunarodni dan djevojčica

U prvom dijelu obilježavanja Greta Grakalić Rački iz Centra za ženske studije iz Rijeke održala je zanimljivo predavanje o položaju djevojčica u svijeta ističući ključnu problematiku s kojom se djevojčice susreću.

Opatija, Lovran – Društvo “Naša djeca“ Opatija u suradnji s Centrom za ženske studije iz Rijeke organiziralo je predavanje i debatu pod nazivom „Položaj djevojčica u svijetu“ u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica.

Debata se održala u OŠ „R.K.Jeretov“ Opatija, a na njoj su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda iz OŠ Viktora Cara Emina Lovran i OŠ „R.K. Jeretov“ Opatija.

U prvom dijelu obilježavanja Greta Grakalić Rački iz Centra za ženske studije iz Rijeke održala je zanimljivo predavanje o položaju djevojčica u svijeta ističući ključnu problematiku s kojom se djevojčice susreću – dječji brakovi, rituali ljepote i obrazovanje kroz razne kulture. Zaključeno je da dobivanje pristupa kvalitetnom obrazovanju, primanju informacija i usluga vezanih za pubertet i reproduktivno zdravlje, zaštitu od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti i rodno uvjetovanog nasilja ključni su čimbenici promjena u stvaranju boljeg života djevojčica pružajući im priliku da postignu svoj pun potencijal.

Opatijski i lovranski osnovnoškolci u kasnijoj debati, svojim stavovima i mišljenjima, ujedinjeni su u cilj ostvarivanja društva bez rodno uvjetovanih normi. Smatraju da su u Hrvatskoj najugroženija skupina djevojčica Romkinje zbog prisilnih i uranjenih brakova te djevojčice koje žive u siromaštvu.

Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni Narodi proglasili 11. listopada kao Svjetski dan ženskog djeteta. Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal. Dan djevojčica obilježava se širom svijeta.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!