U OKU KAMERE Ludo vrijeme se igra s prirodom – U kasnu jesen procvali maruni

Prošle godine malena stabljika je dala svoje prve plodove, što se dogodilo ove godine da zajedno na grani se nalazi i plod u žajici i mirisni cvijet. To je pravo iznenađenje prirode koja u ovo “ludo” vrijeme više ne zna što činiti.

Lovran – U okućnici obitelji Marije Negrić u Dobreću br. 43A, ovih dana na iznenađenje svih ukućana, mlada stabljika maruna dala je svoj plod u žajici. Ne bi to bilo ništa čudnovato za ovaj period mjeseca listopada. Ono što čini ovu priču zanimljivom je to što uz žajice maruna procvali su i brojni cvjetovi kao da nije nastupila jesen.

– Ovakvo što još nismo vidjeli i doživjeli na našem području poznatom po brojnim šumama stabala maruna, govori nam Marija Negrić. Tradicija obitelji vezana je uz stabla maruna, njegovo branje, prodaju ili izradu raznih vrsta kolača od ovog slasnog šumskog ploda.

Stablo maruna staro je oko pet godina. U početku nam se činilo da od njega neće baš biti koristi. Zadnjih godina kao da se “probudilo”. Prošle godine malena stabljika je dala svoje prve plodove, što se dogodilo ove godine da zajedno na grani se nalazi i plod u žajici i mirisni cvijet. To je pravo iznenađenje prirode koja u ovo “ludo” vrijeme više ne zna što činiti. Topli sunčani listopadski dani kao da su potakli novo cvjetanje stabla. Ne preostaje nam ništa drugo nego sačekati što će se dalje zbivati sa cvjetovima na ovoj mladoj stabljici, a ovogodišnje malobrojne marune ćemo pojesti, u šali nam je rekla naša sugovornica.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net