U OKU KAMERE Mapa za 110. rođendan Lungomara

Romano Grozić, direktor agencije Studio Grozić rado se odazvao pozivu, ističući kako mu je drago da je za posao angažiran rođeni Opatijac.

Lungomare
Šetalište Franje Josipa I. od Voloskog do Lovrana, poznato pod imenom Lungomare, nastalo je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u doba procvata turističke Opatije. Građeno je u etapama: sjeverna dionica od Voloskog do Opatije izgrađena je 1889. godine, a južna, koja je povezivala Opatiju s Lovranom, dovršena je 1911. godine. Od tada do danas Lungomare je bilo i ostalo omiljeno šetalište Opatijaca i njihovih gostiju, motiv mnogih fotografija i umjetničkih slika, neizostavni dio vizure Opatije gledane s mora. Šetnja ovim putem je prije svega uživanje u svježem morskom zraku i prekrasnom obalnom krajoliku i njegovim brojnim uvalama, no i puno više. To je i prilika za upoznavanje lokalne povijesti: od svog početka u Voloskom pored rodne kuće velikog znanstvenika Andrije Mohorovičića, nastavljajući pored bivših sanatorija i pansiona na sjevernoj dionici, kroz park Angiolina i Slatinu te dalje južnom etapom do raskošnih lovranskih vila, Lungomare prolazi pored zgrada, lokacija i spomen obilježja koje pričaju zanimljivu priču o opatijskoj povijesti. Osim povijesti, zainteresirani šetač ovdje će upoznati bogatstvo obalne vegetacije i blagodati lokalne mikroklime.

Romano Grozić i Suzi Petričić

Opatija – Sljedeće godine obilježava se 110. obljetnica dovršetka izgradnje Obalnog šetališta Franza Josepha I, nadaleko poznatog Lungomara. Turistička zajednica priprema izdavanje mape, kojom će se Opatijcima i njihovim gostima predočiti zanimljivosti naše obalne šetnice koja se proteže od Voloskog do Lovrana. U izradu karte uključen je i poznati fotograf i dizajner Romano Grozić, Opatijac s adresom u Samoboru, nositelj mnogobrojnih međunarodnih i hrvatskih nagrada, među kojima je i prva nagradu na svjetskom natjecanju WorldStar za dizajn. Pridružili smo se jednom radnom sastanku te saznali što to pripremaju i kako je došlo do ove zanimljive suradnje.

– Ova, za Opatiju važna obljetnica, predstavlja nam izazov i motiv za osmišljavanje jednog novog projekta, a to je izrada posebne mape Lungomara kojom ćemo posjetiteljima predočiti jedinstvenost naše obalne šetnice. Drago mi je da na ovom projektu radimo s Romanom Grozićem, rođenim Opatijcem, s kojim smo „kliknuli na prvu“ i čije su nas prve skice oduševile. Naša suradnja iznjedrila je jedan poseban, drukčiji koncept Lungomara, u mapi koja izgledom evocira slavna povijesna vremena, a s druge strane posjetiteljima prikazuje svu svoju posebnost koja se proteže duž cijele opatijske rivijere kao i bogatstvo povijesnih znamenitosti koje se nalaze duž šetnice. Taj sklad austrougarske arhitekture u spoju sa stjenovitom opatijskom obalom, mnogim povijesnim ličnostima predstavljale su nadahnuće kako u kulturi tako i u arhitekturi, ali i u svakidašnjem životu. Deset kilometara duga, jedinstvena i šarmantna šetnica danas je „il forte“ Opatije, adut po kojem smo prepoznatljivi u svijetu, a ovim projektom želimo dati „hommage“ našem Lungomaru, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Opatije Suzi Petričić.

Romano Grozić, direktor agencije Studio Grozić rado se odazvao pozivu, ističući kako mu je drago da je za posao angažiran rođeni Opatijac.

– Odrastao sam u Opatiji i ovaj projekt za mene predstavlja poseban izazov. Svaki izazov u životu, naročito poslovnom, prihvaćam „do kraja“ i želim ga odraditi barem stepenicu bolje od prethodnog, bilo da se radi o fotografiji ili o nekom drugom projektu, te sam se „bacio“ na posao kako bi Opatija dobila ovaj jedinstven i vrijedan promotivni proizvod. Krenuli smo sa snimanjem od Voloskog do Lovrana dronom i fotoaparatom i zabilježili svaki detalj. Kasnije smo spajali tisuće dobivenih fotografija i unosili sve u kartu. Valja istaknuti da ova karta nije realna topografska karta već turistička ilustracija i nije bilo lako „ugurati“ sve znamenitosti i zanimljivosti kojima obiluje Lungomare. Kako je najviše oznaka bilo upravo u centru Opatije, odlučili smo povećati taj dio i smjestiti ga zasebno na stražnji dio karte, a kako bi prednja strana na kojoj je cijela šetnica od Voloskog do Lovrana ostala pregledna. Gotovo svakodnevno smo dorađivali crteže i sada, kada smo pri kraju, moram priznati da je ovo bio zaista izazovan posao. Privremeno nas je malo usporila korona, ali projekt ide odlično. Sudjelovao sam u izradi mnogih turističkih mapa koje je moja agencija radila za razne hrvatske županije, no ova je drugačija i jedinstvena i siguran sam da će Opatijci i njihovi gosti biti vrlo zadovoljni s konačnim rezultatom, istaknuo je Romano Grozić.

error: Content is protected !!