U oku kamere: Na emotivnoj glazbenoj večeri Cvetko Rade Doričić proslavio 65 godina druženja s harmonikom @ Žejane

rado_cvetko_doricic_2016_zejane_65_let_s_harmonikom-1_01

Doričić je svoju večer obilježio na jednak način na koji je proživio proteklih šezdeset i pet godina: s harmonikom u rukama i pjesmom u zraku.

Žejane – Cvetko Rade Doričić proslavio je preksinoć na emotivnoj večeri u staroj školi u Žejanama velik jubilej – šest i pol desetljeća nastupanja. U programu nazvanom ”65. Anj ku armonika – 65. let s harmonikom”, u organizaciji Folklornog društva Žejanski zvončari i pod pokroviteljstvom Općine Matulji, Doričić je svoju večer obilježio na jednak način na koji je proživio proteklih šezdeset i pet godina: s harmonikom u rukama i pjesmom u zraku.

rado_cvetko_doricic_2016_zejane_65_let_s_harmonikom-2_01

Doričić je svoj prvi javni nastup imao s 11 godina, davne 1951. godine, te je od tada nastupao po brojnim druženjima, vjenčanjima, ali i javnim prigodama, a posebno je aktivan kao član Folklornog društva Žejane.

Večer ispunjenu veseljem i glazbom obilježilo je i jedno posebno iznenađenje koje su Doričiću priredili članovi projekta “Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika” i Udruge “Žejane”, a prikazan je djelić dokumentarnog filma ”Harmonika i cindra” posvećen upravo njegovu radu. Uz instrument s mjehom koji je prvi uzeo u ruke, Doričić se bavio i cindrom, žičanim instrumentom nalik na tamburicu koju je sam izradio. Cindra ima 2 žice istog tona i pragove jednakog razmaka po cijelom vratu te je jedan od tradicionalnih i najstarijih instrumenata sela Žejane.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!