U OKU KAMERE Na prometnice izlazi 42 pripadnika Školskih prometnih jedinica

Smotra se tradicionalno organizira u Domu mladih. Ove godine nove prometaše dobile su škole Kozala, Kostrena, Čavle i Turnić

Rijeka – Po 18. put organizirana je smotra Školskih prometnih jedinica. U školskoj godini 2018/19. ukupno je obučeno 42 novih učenika uzrasta od 10-12 godina u školama Kozala (četvero učenika), Kostrena (13 učenika), Čavle (10 učenika) i Turnić (15 učenika). Oni će izaći na prometnice kako bi učinili sigurniji put do škole svojim kolegama.

Brigu o ustroju ŠPJ vodi Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije, a za obuku su zaduženi prometni policajci PU primorsko-goranske i Dom mladih Rijeka. Školske prometne jedinice reaktivirane su 2001. godine, nakon što je studija koju je naručio Savjet otkrila da su potencijalno opasni za sigurnost učenika pješački prijelazi kod 31 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije.

Ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin je istaknuo zadovoljstvo što se akcija kontinuirano provodi 18 godina te zahvalio svom djelatniku Josipu Šarliji kojeg je opisao kao važnu kariku u sustavu obuke mladih prometnika. Tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac je zahvalio stručnim i iskusnim djelatnicima Doma mladih te novim pripadnicima ŠPJ poručio da im je povjerena odgovorna, velika i značajna zadaća vezana uz sigurnost pješaka, posebice učenika. Vjerujem da će vaša inicijativa pridonijeti sigurnosti prometa, zaključio je tajnik Lisac. Predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić, inače voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske, poručio je mladim prometašima: Mi policajci vas doživljavamo kao kolege. Pred vama je odgovoran posao da put učenika činite sigurnijim. Odgovornim i marljivim radom učinit ćete puno za sigurnost prometa, rekao je Skeledžić.

Posebno je istaknuta uloga učitelja-mentora bez čijeg rada i pomoći akcija ne bi bila provediva.

error: Content is protected !!