U OKU KAMERE Napreduju radovi – Planinarski dom na Lisini uskoro će biti spojen na vodovod @ Matulji

Radi se i nova septička jama čiji je kapacitet dostatan za potrebe doma, a postavljen je i bužir za optički kabel koji će se naknadno provući.

Matulji – Najavljeni radovi na Lisini napreduju punom parom, a vrijedni članovi udruge Lisina avantura čijom se zaslugom i počelo obnavljati, uskoro će u prostoru planinarskog doma imati ‘živu’ vodu iz vodovoda.

Naime, od raskršća prema domu polaže se vodovodna cijev do hidrante pred domom, nakon čega će se spojiti u samom prostoru doma. Također, radi se i nova septička jama čiji je kapacitet dostatan za potrebe doma, a postavljen je i bužir za optički kabel koji će se naknadno provući.

Podsjetimo, članovi strukovne udruge za zaštitu okoliša Lisina Adventure od svog osnivanja konstantno borave na području zaštićenog krajobraza Lisina, a iza sebe imaju niz odrađenih eko akcija dok su posljednje vrijeme produžena komunalnim redarima i čuvarima prirode.

– Grupa entuzijasta je osnovala udrugu nakon nekoliko godina lutanja po Lisini, obzirom da smo većinu mladosti proveli gore. Tako smo došli na ideju da se ponudimo i udružimo te konkretno pomognemo da se ta Lisina vrati na ono što je nekad bila. Ciljevi udruge prvenstveno je zaštita prirode jer mislimo da je to prva stvar koju je potrebno učiniti da bi se na tome mogle nadograđivati i druge aktivnosti, prvenstveno sport i rekreacija te revitalizacija doma. Trenutno smo skoncentrirani za zaštitu okoliša, a puno nam pomaže naš član izvršnog odbora sa savjetima i iskustvom Egon Vasilić, ravnatelj Parka prirode Učka. Organiziralo smo i prvu akciju čišćenja u kojoj su sudjelovali naši članovi. Smeća nažalost, nije falilo, na svim pristupnim cestama koje vode prema Lisini. Također, priključili smo se akciji World cleanup day, jer smo vidjeli da je cesta ponovo zatrpana, tako da ćemo u budućnosti raditi jednu proljetnu i jednu jesensku akciju čišćenja. Naš ideja nije da stalno čistimo to smeće koje ljudi gore bacaju, već da očistimo i nešto poduzmemo. Na inicijativu JU Priroda i Općine Matulji došli smo na ideju da budemo na neki način produžena ruka komunalnim redarima i čuvarima koji nisu cijelo vrijeme na terenu. S obzirom na to da smo mi non-stop na terenu možemo upozoriti i fotografirati prekršitelje te dojaviti općini ili JU Priroda te djelovati preventivno. Zanimljiva je činjenica da su dom radili ruski zarobljenici, a službeno je otvoren 1921. Otvoriti dom i čekati da netko dođe na obed nije rješenje. Da bi se Lisina pokrenula treba imati sadržaj. Osim netaknute prirode trebao bi se osmisliti neki adrenalinski park, imati u ponudi jahanje, posjet špiljama, bunkerima, Lisinskim vrhovima, bolnici Ljubica i sl. Također, interesantni su ‘Dvorići’ kojih je pedeset izgorjelo u jednoj noći, te ćemo porazgovarati s vlasnicima da ih se obnovi i stavi u funkciju. Ono što mi kao udruga možemo ponuditi je revitalizacija doma, a rad nam nije stran što smo dokazali kroz dosad odrađene akcije. Također, puno naših članova su instruktori državne interventne postrojbe, tako da znanja i iskustva ne manjka koji smo voljni prenijeti na djecu i naše sugrađane koje to interesira, kazao je Rajko Bačnar potpredsjednik udruge prilikom predstavljanja projekta općinskim vijećnicima.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net