FOTO Napušteno selo Cari – Mistično mjesto Kastavske šume

Priču o mističnom mjestu Kastavske šume donosi naš partnerski portal Lanterna.news, koji uz portale Torpedo.media, PodUckun.net i Tunera.info čini jedinstvenu Regionalnu news mrežu.

Kastav – Šećući kastavskom šetnicom sa svojom kujicom Lori, nedaleko Spinčićevog brega naišao sam na napušteno selo Cari. Dobro označena šetnica sadrži i poučne tabele koje šetačima ukazuju na neka znamenita mjesta. Naslov “napušteno” privukao mi je pažnju te sam se zaputio vidjeti to mistično mjesto. S puta koji vodi prema Brajanima i Brezi lijevo skreće put prema zaselku Obadi. Nekad je taj put bio od velikog značaja. Nakon nekoliko minuta u nailazim na tabelu “Selo Cari”. U nekoliko rečenica izložena je kratka povijest sela. Cari su karakterističan primjer narodnog graditeljstva Kastavštine.

Uz kuću za stanovanje nalazili su se gospodarski objekti – “skadanj” za životinje i sijeno te skromnim suhozidima ograđene obradive površine. Na tabeli piše da je posljednja u selu živjela obitelj Spinčić. Posljednji je napustio selo Ivan Spinčić, “Ive Carev”, otišavši u partizane 1943. godine. Po povratku, 1945. godine našao je već djelomično srušene kuće.  Šećući Carima, zatekli smo ruševine obrasle zelenilom i suhu šternu. Suhozidi zarasli u mahovinu i proljeće koje kuca na vrata daju tajanstvenu notu ovom nekad važnom, a danas zaboravljenom mjestu.

Kad ovaj šušur oko korona virusa prođe napravite đir od ovog mističnog mjesta u Kastavskoj šumi…

Napušteno Selo Cari – Mistično Mjesto Kastavske šume

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net