U OKU KAMERE Nastavljeni radovi na proširenju luke i druge faze deckinga, završen projekt solarne rasvjete u Kraju i Mošćenicama

Nedavno samo okončano i projekt solarne rasvjete od lučice do glavne ceste u Kraju, a osvijetlili smo šetnicu od Mošćenica od plaže Sv. Ivan, istaknuo je Staraj.

Solarna rasvjeta

Mošćenička Draga – Nakon kratkotrajne blagdanske pauze danas se nastavljaju infrastrukturni radovi na proširenju lučkog područja, na izgradnji javnog toaleta pokraj plaže Sipar te druga faza deckinga.

Kako ističe draški načelnik Riccardo Staraj glavnina priprema je napravljena nasuo se kamen te je razbijen je dio obalnog pojasa na kojem će se produljiti šetnica. Napravljena je jedna kampada, odnosno betonski blok koji čini temelji pod morem, drugi uskoro ide u more, a treba ih doći još nekoliko. U planu je da se do sezone napravi 25 dužnih metara rive, nakon čega se kreće na uređenje šetnice, istaknuo je Staraj te napomenuo da se investicija realizira iz sredstava koje je osigurala Općina Mošćenička Draga, Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Radovi u portu…

Podsjetimo, zahvatom je obuhvaćeno produženje tj. dogradnja postojeće operative obale i izgradnja nove obale u nastavku, sa šetnicom u zaleđu. Operativna obala se produžuje u istoj ravnini za 25 m. Tako se uz postojeću obalu dobiva mogućnost istovremenog pristajanja dva veća turistička broda, a ujedno je dobivena nova zaobalna površina. Nova obala je planirana u nastavku u dužini od oko 61 m. U odnosu na operativnu obalu je više uvučena prema kopnu. Nova obala je širine 5,5 m i unutar je lučkog područja, a  šetnica u zaleđu  je širine 6,5 m.  Šetnica je u razini s operativnom obalom tj. viša je za 45 cm od nove obale. Ostatak stjenovitog prostora od šetnice  do potpornog zida širine 5,5 do 6,5 m, će se poravnati u širini 3 m, a ostalo će se nastojati sačuvati kao što je i sada prirodno stjenovito, s manjim ozelenjivanjem. Na kraju u zaleđu šetnice uz postojeću taložnicu planirane su stepenice za povezivanje parka koji se nalazi iznad.

Također, kroz desetak dana, kako najavljuje Staraj počinje druga faza deckinga koja podrazumijeva izgradnju veće površine za sunčanje, fitnes zonu, a provest će se elektrifikacija.

–              Nedavno samo okončano i projekt solarne rasvjete od lučice do glavne ceste u Kraju, a osvijetlili smo šetnicu od Mošćenica od plaže Sv. Ivan. Postavljeno je 16 stupova, svakih 30 metara, a ova investicija je posebno značajna jer nismo imali troškove polaganja kabela te smo izbjegli trošak električne energije, što će u budućnosti donijeti značajne uštede, dodao je Staraj.

error: Content is protected !!