U oku kamere: Obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta započeo Dječji tjedan

Ova tradicionalna međunarodna manifestacija održava se u Opatiji od 1. do 7. listopada pod motom “Ljubav djeci prije svega” i “Odrasli, čujte i naše mišljenje”.

Opatija – “Dajte mi dobar savjet, budite mi prijatelj i primjer! Više se igrajte s nama! Ne volim onaj mir u kući koji počinje sa “pusti me na miru”… Pustite me da uradim sama, mogu ja to!” – poručila su djeca odraslima na dječjem skupu održanom u Kulturnom domu Zora kojim je obilježen Međunarodni dan djeteta i početak dječjeg tjedna, a ova tradicionalna međunarodna manifestacija održava se u Opatiji od 1. do 7. listopada pod motom “Ljubav djeci prije svega” i “Odrasli, čujte i naše mišljenje”.

Učenici drugih i trećih razreda čitali su svoje poruke odraslima, a gradonačelnik im je obećao da će se potruditi da ih što više odraslih čuje. Također je pozvao sve roditelje i mališane da igračke s kojima se više ne igraju daruju djeci kojima su potrebne. Dječji gradonačelnik Ivan Tancabel pozvao je odrasle i djecu da se uključe u mnogobrojne aktivnosti organizirane u Dječjem tjednu, te istaknuo da nisu sva djeca sretna poput njih, jer neka umiru od gladi, a neka pogibaju u ratu i zbog toga žele proslavom Dječjeg dana ukazati na mjesto djece u društvenoj zajednici te pokrenuti akcije s djecom i za djecu.

Gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća O’Brien Sclaunich družili su se s vrtićarima i školarcima te poslušali njihove poruke upućene odraslima. Mališani iz vrtića poklonili su gradonačelniku slikovnicu “Da sam ja gradonačelnik” u kojoj su poručili da bi napravili veći vrtić, izgradili kino, otvorili više trgovina s igračkama te izgradili dvorac i gusarski brod. Gradonačelnik im je rekao da se na nekim od njihovih želja već radi, kao na primjer Domu umjetnosti, gdje će biti i kino, te ih uputio da uvijek kažu roditeljima svoje želje kao i da traže od njih da više vremena provode s njima.

Nakon dječjeg skupa održana je 6. sjednica VIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća. Male vijećnici uputili su niz pitanja gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća, a zanimalo ih je da li bi prometna policija mogla čitavu godinu dežurati ispred škole, a ne samo na početku školske godine, kada će Opatija dobiti kino te da li bi se u Pobrima moglo izgraditi malonogometno igralište. Vijećnica Katja Knežević predstavila je Alternativno izvješće o stanju dječjih prava u Hrvatskoj koje su izradila djeca, a koje je iznijela i na međunarodnoj konferenciji “Dijete u gradu” održanoj u Zagrebu prošli tjedan. Najavljeno je i sudjelovanje četiri člana Dječjeg gradskog vijeća i Dječjih foruma na Susretu o dječjem siromaštvu i socijalnoj isključenosti koje će se održati na Cipru od 13. do 21. listopada. Mali vijećnici jednoglasno su usvojili prijedloge djece za proračun 2013. godinu, a gradonačelnik Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća Sclaunich obećali su im da će ih prenijeti vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća. Prijedlozi se odnose na zimsko kino, BMX park, proširenje skate parka, nogometno i košarkaško igralište u Pobrima i više linija za City bus.

Kristina Tubić / Liburnija.net

error: Content is protected !!