U OKU KAMERE Objavljene preporuke za ugostiteljske objekte, dio lokala od ponedjeljka počinje s radom

U OKU KAMERE Objavljene preporuke za ugostiteljske objekte, dio lokala od ponedjeljka počinje s radom

Kon-tiki će početak rada dočekati u novom ruhu...

Ugostiteljski objekti s radom naime počinju 11. svibnja, tako i oni na području Liburnije od kojih se neki pripremaju za otvaranje.

Emil Luštica vlasnik Boema je jedini ugostitelj u Voloskom koji je tijekom ‘korona situacije’ bio u punom pogonu. Fina klopa i dalje je bila dostupna, ali umjesto konzumacije u resotranu, bila je organizirana dostava…

Volosko – Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke za sprječavanje širenja infekcije u ugostiteljskim objektima, što je dio postupka ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19, a užurbane pripreme u brojnim lokalima dobar su znak da će neki i početi s radom. Može se istaknuti da je radno vrijeme ugostiteljskima moguće od 6 do 23 sata.

Iz preporuka se može izdvojiti da fizički razmak između gostiju mora biti najmanje 1,5 metar. U preporukama se navodi da stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se među njima također drži razmak od 1,5 metra. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metra. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potrebno je nužno provesti mjere za sprječavanje i suzbijanje legionarske bolesti u objektima zbog COVID-19. Naime, na području Primorsko–goranske županije, u prethodnom periodu provođenja mjera za suzbijanje COVID-19, mnogi subjekti su obustavili poslovanje unutar svojih poslovnih objekata, čime se zbog izostanka potrošnje vode pogodovalo stvaranju povoljnih uvjeta za razvoj i razmnožavanje bakterija iz roda Legionella. Kako bi se smanjio rizik od pojave legionarske bolesti u svim objektima koji su bili zatvoreni ili su radili s manjim kapacitetom, prije dolaska zaposlenika te korisnika potrebno je provesti preventivne mjere za smanjenje rizika od legionarske bolesti. U objektima koji su bili zatvoreni duže od dva tjedna zbog COVID-19 protuepidemijskih mjera potrebno je provesti ispiranje sustava hladne i tople vode te pasterizaciju sustava tople vode.

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe, odnosno ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani. Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Za kraj dodajmo da su nakon Kastva i Matulji su svojim ugostiteljima omogućili širenje terasa na javne prostore, dok se u Opatiji još iščekuje ovakav ili sličan potez.

Nakon Kastva i Matulji su svojim ugostiteljima omogućili širenje terasa na javne prostore