U OKU KAMERE Održan pohod po Opatijskoj planinarskoj obilaznici

U OKU KAMERE Održan pohod po Opatijskoj planinarskoj obilaznici

Luka Skorić - PEĆINA ISPOD PEĆNIKA

Ove godine su posjetili kontrolne točke Obilaznice broj 14 (Pećnik) i broj 15 (Poljane).

Igor Eterović – USPON 2

Opatija – Prošle nedjelje održan je Pohod po Opatijskoj planinarskoj obilaznici (OPO) u organizaciji Planinarskog društva „Opatija“. Pohod po OPO započeo je s održavanjem 2018. godine kako bi se promovirala prva i zasad jedina obilaznica koju je pokrenulo PD „Opatija“ koje i brine o njenom održavanju. Ove godine su posjetili kontrolne točke Obilaznice broj 14 (Pećnik) i broj 15 (Poljane).

Zbog epidemiološke situacije izostala je masovna posjećenost izleta kao prethodnih godina, no sudionici, podijeljeni u više skupina, uspješno su savladali ovaj kondicijski srednje zahtjevan put. Jedna grupa je bila ona sačinjena od polaznika Opće planinarske škole i triju vodiča u kojoj je ukupno 15 članova Društva savladalo uspon na Pećnik od morske razine (Ičići) preko Poljana te se na povratku, uz vježbu čvorova i posjet nekim geomorfološkim osobitostima uz stazu, vratilo kružnom stazom preko Tunela „Učka“ u Poljane i natrag istim putem do Ičića. Drugu grupu činili su prijavljeni članovi također s trima vodičima i u grupi od također 15 sudionika ostvarili uspon istom trasom, a silazak modificirali direktnijim silazom sa Pećnika prema Poljanama i turističkom stazom (stepenicama) dalje prema Ičićima. Usprkos vremenu koje nije obećavalo, kiša je izostala i dojmovi sudionika su izuzetno pozitivni, tim više što se uslijed epidemioloških ograničenja neki sudionici koji inače češće planinare zajedno nisu imali priliku dugo vidjeti.

Luka Skorić – KIŠNI POGLED S PEĆNIKA

Opatijska planinarska obilaznica (OPO)  je planinarska trasa kružnog oblika, koja počinje i završava u Opatiji, a većim dijelom zalazi u granice Parka prirode „Učka“. Otvorena je 2014. godine te ima petnaest kontrolnih točaka (dalje: KT) i obuhvaća deset vrhova u masivu Učke i Ćićarije, a to su Veprinac (crkva Sv. Marka), Orjak, Majkovac, Zvoncev vrh, Budišinac, Brložnik, Orlove stijene, Crkveni vrh, Vojak i Pećnik. OPO je osnovana s ciljem da promovira manje poznate vrhove u opatijskom zaleđu, pa među njima ima i onih koji su prvi put markirani. Osim vrhova OPO obuhvaća i Planinarski dom „Poklon“, Lovačku kućicu „Brdo“, atraktivan slap Rečinu te naselja Opatiju i Poljane. Na svim KT-ima postavljeni su metalni pečati, a na većini vrhova metalne kutije. Markacisti PD „Opatija“ brinu se o održavanju i markiranju brojnih puteva s posebnim naglaskom na staze OPO te svi posjetitelji mogu bezbrižno planirati posjet zaleđu Opatije znajući da će lako pratiti puteve.

OPO se može prelaziti tijekom čitave godine te pruža kvalitetan sadržaj stanovnicima i posjetiteljima Opatije. OPO je duga 45 km, uključuje ukupno 15:30 sati hoda, a može se proći za dva dana hoda ili u etapama tijekom mnogobrojnih kraćih izleta.

Igor Eterović – USPON

Predloženi kraći samostalni izleti po OPO:

– Opatija (Vrutki/Slatina) – Veprinac

– Opatija (Vila „Vranješ“/Hotel „Admiral“) – Poljane

– Vedež – Orjak

– Vedež – Majkovac

– Lovačka kuća „Brdo“ – Budišinac

– Lovačka kuća „Brdo“ – Zvoncev vrh

– Tunel „Učka“ – Pećnik

– Tunel „Učka“ – Slap Rečina

– Poklon – Crkveni vrh

– Poklon – Vojak

PD „Opatija“ izdalo je Vodič i Dnevnik koji je temelj obilaska OPO. U Dnevniku se nalaze mjesta predviđena za otiskivanje žigova KT, detaljni opisi svih dionica te karta područja, a Dnevnik se može nabaviti u prostorijama PD „Opatija“ (Maršala Tita 42) srijedom od 19 do 20h. S obzirom da su dosadašnja izdanja Dnevnika gotovo rasprodana te na sve veći interes za planinarenje i boravak u prirodi nastao tijekom pandemijskog razdoblja, 2021. godine planiramo tiskati i treće dopunjeno izdanje, te održati i jesenski Pohod po OPO uz financijsku pomoć TZ Grada Opatije.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net