U oku kamere: Održana jesenska eko tržnica @ Opatija

eko_sajam_opatija_2013

Po prvi puta u jesenskom ruhu, međunarodna ekološka tržnica, održana je protekle subote ispred opatijskog Mrkata. Nekoliko fotografija s Mrkata pogledajte u nastavku teksta.

Opatija – Četvrtu godinu za redom, Udruga Žmergo organizirala je Ekološki sajam Opatija – EsO, s ciljem približavanja zainteresiranima održive-ekološke proizvodnje te stvaranja održivosti u lokalnoj zajednici, a obzirom na veliki interes Opatijaca i njihovih gostiju jesenje izdanje Eko mrkata bio je pun pogodak.

eko_sajam_opatija_2013_1

Na desetak štandova nudila se raznolika ponuda eko proizvoda – od voća, povrća, marmelada, meda, maslinovog ulja, lavande, sireva – a u ponudi je bilo i različitih vrsta ekološkog kruha i peciva. EsO je edukativno – prodajna manifestacija, koja sadrži predavanja o ekološkim temama (ekološka poljoprivreda i uzgoj, zdrava hrana i prehrana, ekološki certifikati, zelena energija i sl.) i eko tržnicu s prodajom isključivo ekološki certificiranih proizvoda ili onih u procesu dobivanja istog te proizvoda “zelene energije”.

Lokalni Demetra iz Klane s ekološkim kruhom i pecivima, kao i OPG Gizdulić sa sirom iz Podhuma poticaj su za razvoj ekološke poljoprivrede u PGŽ. Iz Istre, čija županija potiče ekološku poljoprivredu sufinanciranjem ekološkog certifikata, došli su EKO OPG Milan Krušvar sa starim autohtonim sortama žitarica, OPG Turnšek s povrćem, žitaricama, brašnom, maslinovim uljem i vinom te EKO OPG Lorena Stipančić s lavandom, proizvodima od lavande i maslinovim uljem. Vjerni Ekološkom sajmu Opatija su izlagači EKO OPG Brnardić s medom i prerađevinama od meda (okolica Karlovca), kao i EKO OPG Hujić s povrćem (okolica Zagreba). Po prvi puta su nam se pridružli Bioherba s povćem i prerađevinama od povrća (Krapinsko-zagorske)i OPG Medić s egzotičnom ponudom, aronije i proizvodima na bazi aronije (Brodsko-posavska županija). Međunarodni štih dali su gosti iz Slovenije koji dolaze iz okolice Ilirske bistrice i Postojne. Ekološka kmetija Brožič ponudila nam je odličan ovčji sir i domaće orahnjaču i slatki kruh, Ekološka kmetija Žgajnar mliječne proizvode (jogurt, sir, skutu, putar), a Kmetija David i Mirela Kezić češnjak.

Ekološke tržnice odličan su način izravne kupnje od samih proizvođača, proizvoda koji su provjereni i certificirani. One omogućavaju zaštitu potrošača kroz garanciju porijekla i kvalitete proizvoda te jačanje lokalne ekonomije. Kao i seljačke, ekološke tržnice postaju sve popularnije u Hrvatskoj, a diljem Europe se redovito održavaju uz stručnu, organizacijsku i financijsku podršku lokalnih vlasti. Za razliku od tržnica na malo ili prigodnih tržnica, ekološke i seljačke tržnice namijenjene su prodaji isključivo proizvoda iz vlastite proizvodnje. Time se pridonosi lokalnoj proizvodnji i razvoju ruralnih sredina, kao i samozapošljavanju te održivom razvoju.

Ovaj projekt provodi se uz financijsku potporu Grada Opatija, i u suradnji s poduzećima Komunalac d.o.o., Parkovi Opatija d.o.o. te Liburnija parking d.o.o.

eko_sajam_opatija_2013 (1)

eko_sajam_opatija_2013 (2)

eko_sajam_opatija_2013 (5)

eko_sajam_opatija_2013 (6)

I. Mellor / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!