U oku kamere: Održano 25. Ekipno prvenstvo RH u elektronskom pikadu @ Matulji

Novi ekipni prvaci u prvoj kategoriji su ekipa Ban Jelačić, u drugoj kategoriji ekipa Sprint, u trećoj kategoriji ekipa Romano Tiffany, a u kategoriji dama titulu su obranile djevojke iz ekipe Janje Next Team.

Matulji – Proteklog je vikenda u školsko-sportskoj dvorani OŠ Dr. Andrije Mohorovičića u Matuljima održano jubilarno 25. Ekipno prvenstvo Hrvatske u elektroničkom pikadu. Na dvodnevnom su turniru u četiri kategorije nastupile 93 ekipe, odnosno preko 600 pikadistica i pikadista iz cijele Hrvatske, a ljubitelji pikada mogli su uživati u vrhunskim performansima na crti. Novi ekipni prvaci u prvoj kategoriji su ekipa Ban Jelačić, u drugoj kategoriji ekipa Sprint, u trećoj kategoriji ekipa Romano Tiffany, a u kategoriji dama titulu su obranile djevojke iz ekipe Janje Next Team.
Suorganizacijska palica i ove je godine pripala Pikado savezu Primorsko-goranske županije, odnosno Pikado klubu DM koji je uz pomoć Općine Matulji i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i ove godine dobro odradio posao domaćinstva.

Otvorenju turnira nazočili su i Predsjednik zajednice sportova Primorsko-goranske županije Veljko Karabajić, Zamjenik predsjednika sportskih udruga Općine Matulji Tin Juračić i zamjenik načelnika Općine Matulji, Bruno Frlan.

Janje Next Team obranile titulu ekipnih prvakinja
U kategoriji seniorki, nove-stare prvakinje su zagrebačka ekipa Janje Next Team. Djevojke su do svoje druge titule ekipnih prvakinja došle po desnoj strani ždrijeba, a u finalnom meču bile su bolje od splitske ekipe Dioklecijan. Nakon razigravanja po skupinama, aktualne su prvakinje prvo bile bolje od ekipe Peppers. Potom su upisale pobjedu protiv ekipe DM Štrige, a u polufinalu su bile bolje od Tuninga. U finalu desne strane, upisuju pobjedu protiv Dioklecijana, koje se preko repasaža vraćaju u finale. U polufinalu lijeve strane, Tuning dobiva Coloseum te ih ostavlja na tik do medalje, no nakon toga na trećem ih mjestu ostavljaju djevojke iz Dioklecijana te se vraćaju u igru za najviši tron. U finalu, jače i nadmoćnije ipak su bile Zagrepčanke, koje su i prije početka natjecanja slovile za glavne favoritkinje. Sandra Ivić donosi osmicu, a bod za pobjedu donosi Marina Letica. Interesantan je podatak da je ovo druga sezona otkada djevojke igraju u zagrebačkom klubu Janje te su i drugu sezonu okrunile naslovom.

Sprint prvak druge kategorije
Najuzbudljivije i najnapetije finale bilo je ono u drugoj kategoriji, gdje su snage odmjerili solinski Sprint i varaždinska ekipa Đekson’s Five.
Nedjeljni dio natjecanja započeo je polufinalnim susretima na desnoj strani, u kojima je Sprint bio bolji od Male škole Imperija, a Đekson’s Five od Boom Bara. Finale desne strane bila je uvertira u veliko finale, gdje se prvi puta susreću Sprint i Đekson’s Five. Igralo se do zadnje strelice, odnosno nakon rezultata 8:8, o pobjedniku je odlučila igra parova, gdje su bili bolji pikadisti iz Solina.Na lijevoj pak strani u nedjelju, PK Stars pobjeđuje AS 2, a Ribili Juniori ekipu Bounty. Starsi nakon toga upisuju pobjedu nad Malom školom Imperija, Ribili dobiva favorizirani Boom Bar, a u međusobnom susretu pobjednika, Starsi pobjeđuju, ostavljaju Lošinjane na tik do odličja te ulaze u borbu za ‘boju postolja’. Tu ih na brončanom postolju ostavljaju Varaždinci, koji se iz repasaža vraćaju u borbu za zlato te praktički ponavljaju dramu iz finala desne strane. Koliko je napeto bilo u drugoj kategoriji potvrđuje i činjenica da je i žensko finale (koje je posljednjih godina završavalo zadnje), prije završilo nego finale druge kategorije. I u ovom su slučaju presudili parovi te u konačnici rezultatom 9:8, Sprint dolazi do titule naslova prvaka druge kategorije. Iako možda ostaje žal jer je toliko malo falilo do zlata, Varaždinci su na ovom prvenstvu napravili lavovski posao te nakon duge pauze u županiju ponovo donijeli trofej. I Karlovčani mogu biti sretni. U iznimno jakoj konkurenciji, i ove su godine došli do trofeja te zaključili još jednu sjajnu sezonu.

Vratio se Tiffany: Prvi trofej domaćoj ekipi na domaćem terenu
Teško je bilo za očekivati da će bilo koja ekipa osim Tiffanyja osvojiti treću kategoriju. Od sedam igrača koliko ih je prijavljeno u ekipi, njih šestorica zajedno igraju već preko 10 godina te su prošli sve stepenice ligaškog natjecanja u Primorsko-goranskoj županiji – od C do A. Ipak, kao najveća konkurencija Riječanima spominjali su se Zagrepčani Janje Feniks, a finale je u konačnici tu tezu i potvrdilo, jer su upravo ove dvije ekipe ukrstile strelice. Polufinale desne strane u nedjelju započelo je upravo njihovim susretom, u kojem je Tiffany bio bolji te baca Janje Feniks na lijevu stranu. Drugo polufinale odigrali su Appolo 3 i Tropicana, a u susretu bolja bila ekipa Appola 3. U finalu desne strane pobjeđuje Tiffany, te čekaju rasplet situacije na lijevom dijelu tablice. Lijeva strana u nedjelju započela je susretima Brutusa i Avangarda te Picoka i Marinella, iz kojih kao pobjednici izlaze Brutusi i Marinello. No već iduće ‘prepreke’ koje su im stigle s desne strane bivaju kobne za obje ekipe – Brutusi gube od Tropicane, a Marinello od Janje Feniksa. U idućem susretu Janje ostavlja Tropicanu na tik do medalje, ulazi u finale lijeve strane u kojem pobjeđuju i Appolo 3 te se na velika vrata vraćaju u borbu za zlato. No stari lisci i u ovom su susretu bili spretniji, a bod za pobjedu te drugi naslov prvaka u trećoj kategoriji donosi im Maurizzio Perussich. Ovo je inače bila druga godina održavanja državnog prvenstva u Matuljima, a njihov naslov prvaka prvi je trofej domaće ekipe na domaćem terenu.

Titula onima u koje se najmanje vjerovalo: Ban Jelačić prvak u prvoj kategoriji
Jako je malo bilo onih koji su vjerovali da Ban Jelačić ove godine može nešto napraviti. Prelazak jednog od njihovih najjačih igrača u redove konkurencije već na samom početku sezone davalo im je malo izgleda za eventualni trofej, a skoro pa potpuni nestanak Matije Gazibare s pikado scene ove sezone te ozljeda Željka Grubišića tjedan dana prije ekipnog ostavili su ekipu praktički na dva imena – Dragutinu Pečnjaku te Deanu Biškupiću. No, stara narodna kaže – nikad ne reci nikad… Nedjeljni dio turnira u prvoj kategoriji započeo je susretima Bana Jelačića i Janje Alfa Teama te Split Londre i Posejdona 2. Derbi sjevera i juga, reklo bi se. U južnom derbiju, uspješnija ekipa biva Posejdon 2, najveći favoriti natjecanja, dok u derbiju sjevera pobjeđuje Janje Alfa Team, pri čemu valja istaknuti fantastičnu zadnju partiju veterana Kreše Kranjčine protiv Dragutina Pečnjaka, u kojoj Krešo tri puta pogađa magičnih 180. Finale desne strane između Janjeta i Posejdona privuklo je puno pozornosti gledatelja, a napeti susret završava igrom parova u kojoj bolje biva zagrebačko Janje. Na lijevoj strani dan započinje susretima Darkwooda i Team Coloseuma te Sesveta i Pande ZG 6229 BE. Darkwood i Panda ZG 6229 BE prolaze dalje, no već u idućem krugu Panda gubi od Londre, a Darkwood od Bana. U polufinalu lijeve strane, Ban ostavlja Londru na četvrtom mjesto te dolazi na Posejdon 2. Susret kreće s furioznih 4:0 za Ban, no već u idućem krugu koncentracija slabi, a Posejdon dolazi sve bliže preokretu rezultata. Ono što je presudilo Posejdonu jest činjenica da Ban do kraja ‘onesposobio’ njihovog ključnog igrača, Vladu Lešića, koji je u ovom meču upisao sva četiri poraza. U konačnici, Ban pobjeđuje u finalu lijeve strane, ostavlja Posejdon na trećem mjestu te iz repasaža kreće u borbu s Janje Alfa Teamom za zlato ili za eventualno ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha, kada su bili viceprvaci. Prvi je susret bio poprilično težak, a Janje u prvom krugu vodi rezultatom 3:1. U drugom krugu Krčmar upisuje pobjedu protiv Pečnjaka, Ljubić protiv Grubišića, a zaostatak smanjuju Gazibara i Biškupić koji su izborili pobjede protiv Kranjčine i Stankovića. Trenutak u kojem je Ban preokrenuo rezultata dogodio se u četvrtom krugu gdje sva četvorica iz Bana pobjeđuju te dovode ekipu u vodstvo 7:5. U posljednjem krugu, Gazibara gubi od Krčmara, no Pečnjak i Biškupić privode meč kraju i odvode ekipu korak do zlata.

Iako se drama očekivala i u posljednjem susretu, do toga nije došlo. Cijelu utakmicu Ban igra vrhunski, praktički bez greške, sigurni u sebe i svoje mogućnosti, a sve privodi kraju Dragutin Pečnjak koji donosi devetku za pobjedu. Teško je bilo na samom kraju suzdržati emocije, a svi koji su pratili meč svjedoci su da je osim ruke, glave i strelica posljednju partiju odigralo i ogromno srce cijele ekipe. No isto tako, ako se sumira njihova igra koju su pokazali oba dana, Pečnjak i Biškupić odigrali su na svojoj razini u kojoj je letvica postavljena uobičajeno visoko, Gazibara je uz povremene borbe s izlazom spojio dva vrhunska dana odlične igre na razini koja kod njega već dugo nije viđena, a Grubišić je (čiju smo ozljedu ruke spomenuli već na početku) odigrao oba dana natjecanja usuđujemo se reći, najbolje od njih četvorice. Veliku je ulogu imala i ogromna podrška s klupe kapetana Davora Gregurića, čije je budno oko pratilo svaki detalj igre te rezerve Davora Garašića. U svakom slučaju – zaslužena pobjeda i naslov prvaka ekipe Ban Jelačić. Ekipno prvenstvo u Matuljima pretposljednja je etapa natjecanja u kojoj sudjeluju naši pikadisti ove sezone. Naime, pred nama je još Europsko prvenstvo koje će se od 9. do 15.lipnja odigrati u talijanskom Caorleu. Osim reprezentacije i pojedinačnih turnira, u Caorleu će se igrati i Eurokup, na kojem će nastupiti naše ekipe. Osvajačima odličja još jednom od srca čestitamo na sjajnoj igri koju su pokazali te zahvaljujemo svim ekipama, igračicama i igračima koji su svojim dolaskom uveličali jubilarno 25.Ekipno prvenstvo Hrvatske.

Osvajači trofeja po kategorijama
SENIORKE
1. Janje Next Team (GZ)
2. Dioklecijan (SDŽ)
3. Tuning (SDŽ)
SENIORI 1.KATEGORIJA
1. Ban Jelačić (ZŽ)
2. Janje Alfa Team (GZ)
3. Posejdon 2 (SDŽ)
SENIORI 2.KATEGORIJA
1. Sprint (SDŽ)
2. Đekson’s Five (VŽ)
3. PK Stars (KŽ)
SENIORI 3.KATEGORIJA
1. Romano Tiffany (PGŽ)
2. Janje Fenix (GZ)
3. Appolo 3 (SDŽ)

Ines Brežnjak / PodUčkun.net

error: Content is protected !!