U OKU KAMERE: Održano druženje pripadnika slovenske nacionalne manjine @ Matulji

Prema registru birača, upisanih birača slovenske nacionalne manjine ima 256, no kako je stvarni broj bitno veći, osobito u matuljskim „gornjim krajevima“.

Matulji – Susret pripadnika slovenske nacionalne manjine okupio je u petak navečer velik broj „matujskih Slovenaca“ u Hangaru, gdje su uz druženje imali prilike i pogledati kraći program koji su pripremili polaznici izborne nastave slovenskog jezika i kulture u Osnovnoj školi dr. Andrija Mohorovičić Matulji i Područnoj školi Jušići.

Kako je istaknula meštrica Andrea Šlosar, nastavu pohađa 33 učenika iz ove dvije škole, a od iduće godine ona se možda proširi i na školu u Rukavcu gdje interes postoji, ali ove godine nije bilo moguće uskladiti satnicu. Uz rad na učenju slovenskog jezika i kulture, koji se odvija uz podršku Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu – svojevrsnog tamošnjeg odjela za dijasporu –  učenici odlaze i na izlete, a sudjeluju i na aktivnostima poput ovotjedne proslave.

Organizator susreta, koji se tradicionalno održava već godinama, jest Vijeće slovenske nacionalne manjine Općine Matulji, čiji je predsjednik Robert Bavčar istaknuo kako prema registru birača, upisanih birača slovenske nacionalne manjine ima 256, no kako je stvarni broj bitno veći, osobito u matuljskim „gornjim krajevima“.

Bavčar je dodao kako se rad Vijeća sufinancira od strane Općine Matulji i Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, a uz druženja i aktivnosti na očuvanju slovenskog jezika i kulture, odlaze i na izlete pa će tako u studenom posjetiti Kopar, Piran i Goriška brda, a krajem godine i Advent u Ljubljani.

Naglasio je kako u radu Vijeća slovenske nacionalne manjine u Matuljima uglavnom sudjeluju stariji mještani te kako bi mu bila velika želja da se u narednom mandatu uključe i mlađi članovi.

 

error: Content is protected !!