U oku kamere: Otvorena izložba fotografija Prvo postrojavanje Zbora narodne garde @ Rijeka

izlozba_prvo_postrajanje_zbora_hrvatske_narodne_garde_2016_drzavni_arhiv_rijeka-1_01

Autor fotografija je Marko Perić koji je ratnih 90-ih domovinu branio s foto-aparatom u ruci, zabilježivši za vječnost, za generacije koje dolaze, na 10.000 fotografija isto toliko prizora ratnih stradanja.

izlozba_prvo_postrajanje_zbora_hrvatske_narodne_garde_2016_drzavni_arhiv_rijeka-4_01

Rijeka – U galerijskom prostoru Državnog arhiva u Rijeci, nedavno je otvorena izložba ”Prvo postrojavanje Zbora narodne garde“ fotografski zapisi sa svečane smotre Zbora narodne garde održane 28. svibnja 1991. Tog dana na stadionu NK Zagreb održana je svečana smotra brigada ZNG-a uz svečani mimohod i polaganje prisege. Smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb pred petnaestak tisuća ljudi dala je nadu hrvatskom narodu da se može obraniti od postojećih prijetnji.

Autor fotografija je Marko Perić koji je ratnih 90-ih domovinu branio s foto-aparatom u ruci, zabilježivši za vječnost, za generacije koje dolaze, na 10.000 fotografija isto toliko prizora ratnih stradanja. Njegove već povijesne fotografije smotre postrojbi ZNG-a, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj 1991., fotografije Nevena Martića kako čita tekst svečane prisege, svečane pozornice s uzvanicima na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, odreda postrojbi MUP-a i ZNG-a, počasne predsjedničke garde i specijalnih jedinica.

izlozba_prvo_postrajanje_zbora_hrvatske_narodne_garde_2016_drzavni_arhiv_rijeka-3_01

Na izložbi je predstavljeno 70-ak fotografija s tog događanja, a koncepciju izložbe potpisuje Damir Batistić, dok su suorganizatori riječki ogranak Matice Hrvatske i inicjativni odbor Hrvatskog Društva kolekcionara militarije. Izložba se može pogledati u redovno vrijeme rada Državnog arhiva u Rijeci, radnim danom od 9 do 16 sati te srijedom od 9 do 18 sati.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!