U oku kamere: Otvorena Land art staza Stražica – Sapaćica @ Park prirode Učka

ucka_land_art_2016

Uređenje Land art staze Stražica – Sapaćica uvelike će doprinijeti razvitku svijesti posjetitelja o važnosti očuvanja prirode te obogatiti ponudu Parka prirode Učka. U nastavku teksta pogledajte koje instalacije možete pogledati na land art stazi Stražica – Sapaćica…

Opatija – Park prirode Učka od jučer je bogatiji za Land art stazu Stražica – Sapaćica. Ova kružna staza predstavlja spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

land_art_staza_strazica_sapacica_2016_ucka (2)

– Staza nije zahtjevna pa je prikladna i za roditelje s djecom, starije osobe te druge posjetitelje željne ugodne i lagane šetnje prirodom. Vodeća misao staze jest razvijanje svijesti o važnosti povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njezine zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne zaboravite potražiti radove land arta koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo, poručili su iz Parka prirode Učka.

Autor staze, Boris Pecigoš diplomirao je slikarstvo u ljubljanskoj školi za umjetnost Arthouse – College of Visual Arts. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. U umjetničkom stvaralaštvu nadahnjuju ga moćna i prekrasna priroda, nježna i meditativna glazba, duboka i emotivna poezija te mistična i zen-duhovnost. Osnivač je i voditelj udruge Atelier Hayat, koja djeluje na trima međusobno isprepletenima područjima – umjetnosti, prirodoljublju i osobnom razvoju.

Duljina staze iznosi 6,5 km, a predviđeno vrijeme obilaska je procijenjeno između dva i tri sata laganog hoda. Staza je uređena uz pomoć donacije Zaklade Adris koja je prepoznala kvalitetu i važnost ovog projekta. Uređenje Land art staze Stražica – Sapaćica uvelike će doprinijeti razvitku svijesti posjetitelja o važnosti očuvanja prirode te obogatiti ponudu Parka prirode Učka.

U nastavku teksta pogledajte koje instalacije možete pogledati na land art stazi Stražica – Sapaćica…

LAND ART INSTALACIJE
“Travnati vršak”
Kameni krug s otiscima stopala na vapnenačkoj ploči poziva vas da se izujete i stanete u njega, umirite se i utihnete, osluhnete prirodu oko sebe i osjetite sebe u toj prirodi.

“Vilinsko sijelo”
Na malenoj uzvisini izviruje sedam kamena koje je priroda postavila ukrug. Uđite u krug i među sedam simbola naslikanih na kamenima odaberite onaj koji vas najviše privlači, sjednite uz taj kamen na meku travu i uživajte u hladovini ovog čarobnog mjesta.

“Ljubavni kamen”
Stijena u obliku srca, sastavljena od dvaju kamena koji se naslanjaju jedan na drugi, simbolizira ljubav, partnerstvo i međusobnu podršku. Dublja poruka oslikane stijene govori o ljubavi i zajedništvu čovjeka i prirode.

“Otisci dlanova”
Ovaj land art šalje poruku o pozitivnom utjecaju čovjeka na prirodu. Pašnjaci na Učki nisu nastali prirodno, već tisućljetnim djelovanjem čovjeka. Otiscima dlanova na stijeni želi se ukazati na djelovanje ljudskih ruku koje su ostavile pozitivan utjecaj na bioraznolikost prirodnog svijeta.

land_art_staza_strazica_sapacica_2016_ucka (1)

“Geoglifi ovaca”
Geoglifi ovaca na simboličan način vraćaju stada na ove pašnjake te prikazuju istarsku autohtonu vrstu, ovcu pramenku, na pašnjacima koji su se u prošlosti upotrebljavali za ispašu.

“Crveno stablo”
Poruka ovog land arta govori o negativnom utjecaju čovjeka na prirodu. Plinovod, dalekovod, odašiljač, radar, prometnica, tunel Učka – sve su to ljudski produkti koji neprirodno strše usred planinske ljepote. Tako i ovo crveno stablo neprirodno dominira krajolikom, prenoseći poruku o čovjekovu uništavanju prirode.

“Kameni zupci”
Ogoljela kamena površina ističe se poput mrlje u odnosu na okolnu travu, a mnogi kameni zupci strše u zrak. Oslikani zupci šalju poruku da priroda itekako može „pokazati zube” ako čovjek pretjera s njezinim uništavanjem.

“Labirint”
Geoglif u obliku labirinta usmjerava vas da ostanete na pravom putu na oštrom skretanju staze. Ukazuje i na ogranak staze koja vodi na Gornji vidikovac s divnim pogledom na Istru, geomorfološki spomenik prirode, kanjon Velu dragu te glavni masiv Učke.

“Kameno igralište”
S obzirom na obilan izvor lomljenog kamenja, ovdje vas pozivamo da se sami poigrate s gradnjom vlastitog land arta, stupa, gomile, piramide, kruga, spirale ili nekog drugog oblika po želji. To je izvrstan način da potaknete vlastitu kreativnost!

“Spiralni geoglif”
Spiralni geoglif napravljen je po uzoru na presjek spiralnih ljuštura fosilnih foraminifera (numulita) koje, ako se malo bolje zagledate, možete pronaći u obližnjem rasutom kamenju.

“Kamena šuma”
Na mjestu gdje je šuma u potpunosti iskrčena, ostali su samo tužni panjevi kao podsjetnik na snažna stabla koja su ovdje rasla i pružala dom mnogim šumskim bićima. Instalacije land arta na ovom mjestu predstavljaju izravan umjetnički podsjetnik na štetu koja nastaje zbog nerazborite i pretjerane sječe stabala.

“Stijenska slikarija na litici Stražice”
Tema ove velike apstraktne stijenske slikarije jesu lišajevi, njihova raznolikost i važnost za ekosustav. Izuzetno su osjetljivi na ljudsko djelovanje, poput onečišćenja ili sječe šuma. Zbog nestajanja staništa, promjene mikroklimatskih uvjeta te onečišćenja zraka postali su ugroženi.

“Mahovina”
Petroglif naslikan na malenom kamenu nasuprot klupi za odmor skreće pozornost na mahovinu, koja je gusto obrasla gromade kamenja na siparu pod liticama Stražice.

“Dva monolita s motivom spirale”
Tema je ove točke spirala kao osnovna forma prirode koja se pojavljuje od mikrokozmosa do makrokozmosa. Spiralna forma prisutna je u DNK-u, u ljušturicama foraminifera koje grade vapnenačke stijene Učke, u zavijutku mladog lišća paprati i u drugim prirodnim oblicima, sve do spiralnih galaksija.

“Oslikane cjepanice”
Ova se instalacija nalazi na usponu do vidikovca Kroga na Stražici. Uživajte u pogledu koji se pruža na zapadne obronke Učke, Istru te na cestu Giuseppinu (Jozefinu), nazvanu u čast caru Josipu II., koji ju je dao izgraditi krajem 18. stoljeća. Stražica je dobila ime po nadzornim postajama iz uskočko-mletačkog rata koji se vodio u 17. stoljeću. Ostaci su vidljivi duž grebena u obliku suhozidnih ograda i poravnanih proplanaka.

“Travnati plato”
Na travnatom platou nalazi se maleni geoglif koji služi kao odmorište. Pokraj platoa nalazi se uzvišenje na čijem vrhu raste lijepo veliko stablo koje vas poziva da ga zagrlite uz zahvalu prirodi.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!