U oku kamere: Otvorenje Sajma županija i predstavljanje Primorsko-goranske županije @ Zagreb

sajam_zupanija_stand_2013

Na štandu Primorsko-goranske županije promoviraju se projekti TZ Kvarnera ”Kvarner gourmet“ i ”Kvarner food“, a posjetitelje zdravoj prehrani poučavaju stručnjaci nutricionisti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo iz Ike, koji prezentiraju studij zdravstvenog turizma. Gastronomsko bogatstvo Primorsko-goranske županije predstavlja se i kroz promociju knjige tradicionalnih goranskih i primorskih recepata “Zeleno i plavo na pijate”, autora Damjana Miletića.

Opatija / Zagreb – Na Zagrebačkom velesajmu jučer je svečano otvoren Sajam županija na kojem se, uz sve hrvatske županije, predstavlja i Primorsko-goranska županija. Riječ je o manifestaciji koja razvija ideju kulturne raznolikosti i zajedničkog identiteta svih hrvatskih regija pod motom “Svi ZAjedno hrvatsko naj”. Sajam se održava u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Hrvatske zajednice županija te pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. Sajam je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ističući kako se gospodarske, kulturne i druge potencijale hrvatskih županija inozemstvu mora prezentirati kroz zajedništvo i suradnju svih naših regija.

okrugli_stol_sajam_zupanija_2013

Primorsko-goranska županija na Sajmu predstavlja bogatu gastronomsku ponudu uz promociju autohtonih županijskih proizvoda. Na Sajmu sudjeluju 22 proizvođača autohtonih proizvoda, okupljenih u županijskim projektima ”Ceste vina“, ”Ceste plodova gorja“, ”Ceste meda“ i ”Ceste sira“, maslinova ulja predstavit će Udruga maslinara otoka Krka „Drobnica“, a Mesnica ”Žužić“ iz Krka predstavlja svoj krčki pršut, jedan od rijetkih autohtonih proizvoda sa zaštitom geografskog podrijetla. Na štandu Primorsko-goranske županije promoviraju se projekti TZ Kvarnera ”Kvarner gourmet“ i ”Kvarner food“, a posjetitelje zdravoj prehrani poučavaju stručnjaci nutricionisti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo iz Ike, koji prezentiraju studij zdravstvenog turizma. Gastronomsko bogatstvo Primorsko-goranske županije predstavlja se i kroz promociju knjige tradicionalnih goranskih i primorskih recepata “Zeleno i plavo na pijate”, autora Damjana Miletića.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula istaknuo je na otvaranju Sajma vrijednost promocije autohtonih županijskih proizvoda te nužnost suradnje svih hrvatskih regija u istupu na europsko tržište.

Etnološko bogatstvo i kulturno-povijesno nasljeđe naše županije predstavit će se na Sajmu županija u subotu, pjesmom i plesovima KUD „Punat“ i klape „Grobnik“, dok će članice FD ”Frankopan“ iz Vrbnika prikazivati izradu tradicionalne krčke tjestenine – šurlica.

Na Sajmu, koji ostaje otvoren do nedjelje 22. rujna 2013. godine, održan je i Okrugli stol predstavnika Vlade Republike Hrvatske i župana svih hrvatskih županija na kojem su razmatrane teme pozicioniranje hrvatskog proizvoda na tržištu Europske unije te ruralni i regionalni razvoj Hrvatske.

sajam_zupanija_lado_2013

Nikola Cvjetović / PodUckun.net

error: Content is protected !!