[U OKU KAMERE] Pinija ponovo na starom mjestu – Brojno stanje zelenila u parku na Slatini ponovo ‘na nuli’

Djeca opatijske OŠ “R.K. Jeretov” će, u suradnji sa studentima i profesorima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i znanstvenicima Prirodoslovnog muzeja izraditi kućice za ptice, kukce i šišmiše koje će biti postavljene po gradu, na mjestima u skladu s preporukom prirodoslovne struke, a i naučiti nešto novo o životu tih životinja.

Opatija – Brojno stanje drveća u parku pokraj fontane na Slatini od prekjučer je ponovo doseglo brojku koju je imalo prije uklanjanja stogodišnje pinije. Vrijedni vrtlari tako su ‘škuju’ u zelenilu popunili novim stablom pinije, koja doduše nema raskošniju krošnju kao prethodnica, ali dajmo joj vremena s nadom da će nadživjeti svoju prethodnicu. I dok čekamo službene nalaze zbog kojih se stara pinija posušila, vrijedi istaknuti da će se zahvaljujući projektu Novi život stoljetne pinije odrezanom deblu udahnuti novi život.

Nakon što su stručnjaci zagrebačkog Šumarskog fakulteta utvrdili da stoljetnoj piniji na Slatini nema spasa Grad Opatija, prema prijedlogu partnera, profesora s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci – Darije Žmak Kunić i Sanjina Kunića, kreće u projekt „Novi život stoljetne pinije“. Djeca opatijske OŠ “R.K. Jeretov” će, u suradnji sa studentima i profesorima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i znanstvenicima Prirodoslovnog muzeja izraditi kućice za ptice, kukce i šišmiše koje će biti postavljene po gradu, na mjestima u skladu s preporukom prirodoslovne struke, a i naučiti nešto novo o životu tih životinja.

– Na ideju smo došli i kao umjetnici i kao građani Opatije koji su iznimno vezani uz svoju baštinu i ljepotu zelenih površina. Slijedeći primjere dobre prakse drugih zemalja želimo reciklirati postojeći materijal i stvoriti novu vrijednost, drvo pinije u drugom obliku, kroz kreativne ideje vratiti građanima, istaknula je Darija Žmak Kunić, nositeljica novog kolegija na Akademiji primijenjenih umjetnosti naziva “Ekološka skulptura i objekt” kroz koji će se cijeli projekt i provoditi.

– Inicijative raznih udruga civilnog društva kako pomoći bioraznolikosti su sve češće. Projektom želimo pomoći boljitku kukaca, pčela, šišmiša i ptica u urbanim i manje urbanim područjima. Mapiranjem prostora ćemo zaključiti na koje lokacije treba postaviti hranilišta, gnjezdilišta ili prenoćišta, naglasila je ravnateljica riječkog Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

– Opatijska se osnovna škola vrlo rado priključila projektu u kojem će sudjelovati učenici od 1. do 5. razreda, a provodit će se kroz izvannastavne aktivnosti. Želimo da naša djeca izrastu u odgovorne odrasle osobe koje poštuju svoje okruženje i prirodu, rekla je ravnateljica škole Milana Međimorec prilikom predstavljanja projekta.

error: Content is protected !!