U oku kamere: Posađeno stablo prijateljstva u Opatijskoj promenadi Sisi Parka @ Bad Ischl

bad_ischl_stablo_prijateljstva_2015 (4)

Bad Ischl u uređenje svojih zelenih površina trenutačno ulaže više od 60 milijuna kuna, odnosno oko 8 milijuna eura.

bad_ischl_stablo_prijateljstva_2015 (3)

Opatija – Delegacija Grada Opatije u kojoj je bio i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin boravila je proteklog vikenda u austrijskom gradu Bad Ischlu povodom manifestacije ”Des Kaisers neue Gärten”, regionalne izložbe hortikulture Gornje Austrije.

Bad Ischl je opatijski grad-pobratim, koji je u znak povezanosti s kvarnerskom destinacijom jednu šetnicu u svom centralnom parku ”Sisi” posvetio Opatiji i nazvao ”Promenada Opatija”. U toj je opatijskoj promenadi tijekom boravka delegacije svečano zasađeno stablo koje je Bad Ischl dobio na poklon od Opatije. Uz Opatiju, u tom parku svoje šetnice imaju i gradovi Sarajevo iz Bosne i Hercegovine te Gödöllőa iz Mađarske, koji su također pobratimljeni s Bad Ischlom.

bad_ischl_stablo_prijateljstva_2015 (1)

Stabla prijateljstva simbolički su zasadili svi gradonačelnici zajedno. Prva je zajednička sadnja stabla prijateljstva u petak popodne u Sisi parku uslijedila upravo u Opatijskoj promenadi, a potom i u promenadi mađarskog Gödöllőa, koji pak povezuje Sarajevska aleja, i u kojoj je postavljena spomen ploča posvećena početku I. svjetskog rata.

U sklopu ovih događanja u Bad Ischlu Opatija je predstavila i svoje turističke značajke građanima Bad Ischla promovirajući našu rivijeru prigodnim info materijalima, ponudom autohtonih gastro delicija i glazbom, stvarajući tako vjerodostojan ugođaj grada podno Učke.

bad_ischl_stablo_prijateljstva_2015 (2)

Povezanost dvaju gradova polazi od činjenice da su i Bad Ischl i Opatija u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije bili odabrani kao odmorišta Habsburgovaca i onodobnog europskog plemstva. Bad Ischl u uređenje svojih zelenih površina trenutačno ulaže više od 60 milijuna kuna, odnosno oko 8 milijuna eura. Sređuju se tri velike parkovne površine (Sisi Park, Kaiser Park i Kur Park), gdje se postavljaju i nova dječja igrališta, cvjetne i druge instalacije te se organiziraju brojna događanja na otvorenome kako bi se privuklo nove posjetitelje, a osobita pažnja je posvećena održivom razvoju i vizualnom uklapanju svih novih elemenata u prostor.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!