U OKU KAMERE Predstavljen projekt Zaželi – Pet gerontodomaćica brinut će o 24 korisnika

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Opatija dok su obvezni partneri na projektu Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka – Ispostava Opatija i Centar za socijalnu skrb Opatija. Temeljem projekta „Pomoć u kući“ zaposleno je pet gerontodomaćica s područja Opatije, Lovrana i Matulja koje će pružati potporu i pomoć za 20 korisnika.

Opatija – Projekt ‘Pomoć u kući’, u sklopu programa zapošljavanja žena ‘Zaželi“ Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekta Europske unije predstavljen je jučer u kulturnom domu Zora.

Spomenuti projekt financira se u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 1.120.164,31 kuna.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Opatija dok su obvezni partneri na projektu Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka – Ispostava Opatija i Centar za socijalnu skrb Opatija. Temeljem projekta „Pomoć u kući“ zaposleno je pet gerontodomaćica s područja Opatije, Lovrana i Matulja koje će pružati potporu i pomoć za 20 korisnika. Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici što će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizik od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

– Ovo je prvi EU projekt na koji je CK Opatija aplicirao, jako smo zadovoljni što smo uspjeli dobiti sredstva, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica GDCK Opatija Sonja Bačić Požgaj te je zahvalila partnerima u projektu Zavodu za zapošljavanje Ispostava Opatija i Centru za socijalnu skrb Opatija na suradnji.

Ravnateljica GDCK Opatija Đana Pahor istaknula kako je CK imao jako dobru „podlogu“ i praksu Pomoći u kući koja se već niz godina provodi na Liburniji te pohvalila sve dosadašnje gerontodomaćice. Opatija, Lovran, Matulji i M. Draga imaju 44 stara korisnika Pomoći u kući, a sada će preko projekta dobiti još 24 korisnika.

Bivša ravnateljica GDCK Gordana Grgurina osvrnula se na početke Pomoći u kući, istaknula kako Crveni križ živi život s građanima i osluškuje njihove potrebe kako bi im olakšao život. Pilot projekt je u Opatiji krenuo još 2007. godine. Naglasila je i potrebu osnivanja Dnevnog boravka za starije u Opatiji.

error: Content is protected !!