U oku kamere: Predstavljeno novo vozilo Gradskog bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka

predstavljanje_novog_bibliobusa_rijeka_2015 (1)

Dosadašnje vozilo služilo je od 1989. godine te je postalo neadekvatno i nepouzdano za obavljanje usluge u novim gradskim okolnostima. Europski prosjek i preporuka promjene bibliobusnog vozila kažu da je rok trajanja 10 godina.

Rijeka – Ispred Središnjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka jučer je predstavljeno novo vozilo Gradskog bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka.

Predstavljanju su uz desetke građana, uglednika i vrtićke djece nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan te direktor Službe energetike Centra za proizvodnju Igor Šepić kao predstavnik glavnog sponzora INA-e.

Ravnateljica Gorana Tuškan naglasila je da možemo biti sretni jer pred sobom vidimo rezultate angažirane zajednice te se od srca zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju projekta, posebno kroz kampanju “Pogurajmo bibliobus”.

Igor Šepić je istaknuo da nam je knjiga najbolji prijatelj no ponekad nam taj prijatelj nije blizu ili dostupan što je praznina koju svakodnevno pokušava ispuniti bibliobus. “Upravo zato ne krijem zadovoljstvo što se INA sponzorski uključila u ovaj projekt čiji knjižničari na kotačima knjigu dovoze u svaki kutak Rijeke već desetljećima, a uz novo suvremeno vozilo to će činiti još mnogo godina”, zaključio je Šepić.

predstavljanje_novog_bibliobusa_rijeka_2015 (2)

Gradonačelnik Vojko Obersnel napomenuo je da je Rijeka jedna od rijetkih sredina koja održava kontinuitet bibliobusne službe već punih 46 godina i bila je prvi grad u bivšoj državi s bibliobusom i to davne 1969. godine.
Bibliobus je nastao preradom IVECO Daily furgona, vozila ukupno dopuštene mase do 5,2 tona, najvećeg furgona dostupnog na tržištu s tovarnim prostorom duljine 5 metara, s motorom po novom Euro 6 standardu, a duljine 7,6 m. Police su rađene kao prilagodljive malom prostoru i za primanje što većeg broja knjiga. Za originalno likovno rješenje vanjštine bibliobusa zaslužan je riječki umjetnik Ivo Matošić. Dosadašnje vozilo služilo je od 1989. godine te je postalo neadekvatno i nepouzdano za obavljanje usluge u novim gradskim okolnostima. Europski prosjek i preporuka promjene bibliobusnog vozila kažu da je rok trajanja 10 godina.

S novim vozilom promijenit će se i neki oblici usluge – uvest će se nova stajališta, posebno na mjestima do kojih dosadašnje nepraktično vozilo nije moglo, u pojedina naselja i ulice počet će stizati i u popodnevnim satima… Obujam vozila je manji s obzirom da to zahtijevaju nove potrebe, struktura i način funkcioniranja grada kao što je Rijeka 2016. godine. Od siječnja, kada krene riječkim ulicama, na raspolaganju u vozilu bit će više od 2000 knjiga, dok cijeli fond bibliobusa čini 20.000 knjiga.
Nabava novog bibliobusnog vozila u značajnoj je mjeri i rezultat akcije “Pogurajmo bibliobus” koja se odvijala od rujna do prosinca 2014. godine, a kojom je javnost senzibilizirana za probleme bibliobusnog vozila, mogućnost ukidanja vrijedne usluge te su njome prikupljana sredstva za novo vozilo. Bibliobus su donacijama među ostalima podržali i poduzeća INA, Vertex Bs, Metronet, kao i kulturne organizacije i ustanove poput Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!