U OKU KAMERE Primitivni kreativci ‘ukrasili’ kulu grafitom @ Učka

Kako su istaknuli iz Parka prirode Učka, protiv umjetnika je podnesena kaznena prijava policiji pa se uprava nada da će ovom, ne prvom, nasrtaju na simbol čuvari zakona stati na kraj.

Vojak – Tijekom trajanja pandemije uzrokovane bolešću COVID-19 Park prirode Učka bio je zatvoren za sve posjetitelje, no ni to nije spriječilo primitivne kreativce da ‘ukrase’ kulu na Vojaku primitivnom grafitom dodatno začinjenim simbolima mučne prošlosti i kad bi citirali KUD Idijote, sugrađane ‘autora’ ovog grafita mogli bi samo zaključiti – glupost je neuništiva.

Kako su istaknuli iz Parka prirode Učka, protiv umjetnika je podnesena kaznena prijava policiji pa se uprava nada da će ovom, ne prvom, nasrtaju na simbol čuvari zakona stati na kraj.

Podsjetimo, Kula, vidikovac na najvišem vrhu Učke, Vojaku, na 1401 m/nm, izgrađena je početkom prošlog stoljeća, točnije 1911. godine. Izgradili su je planinari, zaljubljenici u prirodu iz ”Oesterreicherischer Touristen Club“ za vrijeme vladavine Austro-Ugarske Monarhije. U to vrijeme Opatija je bila omiljeno ljetovalište austrijske aristokracije i poznatih ličnosti onoga doba, a Učka i njen vrh Vojak predstavljali su jednu od omiljenih izletničkih destinacija. Kula je izgrađena zbog jedinstvenog i prekrasnog pogleda od 360o koji se s vrha Učke pruža na cijeli Kvarnerski zaljev, Istru, planine Gorskog kotara, Velebit, Tršćanski zaljev, talijanske Dolomite i jugoistočne Alpe, a za lijepa i bistra vremena pogled seže čak i do Venecije. Pogled koji se pruža s Vojaka posjetitelje ostavlja bez daha, te nije ni čudo da se smatra jednim od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Kula je u svojih 100 godina života mijenjala mnoge funkcije. Za vrijeme I. svjetskog rata bila je u funkciji austro-ugarske ratnopomorske promatračnice. Nedugo nakon završetka I. svjetskog rata, vlasništvo i skrb nad kulom pripalo je riječkom ogranku talijanskog alpinističkog kluba ”Sezione di Fiume del C.A.I.” (Club alpino italiano), a zatim je sve do 2003. godine bivala zapuštena i nekorištena. Nakon proglašenja planinskog masiva Učke i dijela Ćićarije Parkom prirode Učka, kula na Vojaku postala je njegov svojevrsni simbol, ali i najposjećeniji lokalitet te nezaobilazna točka pri posjetu Parku prirode Učka. S ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine i uživanja u veličanstvenom pogledu od 360o, kula je 2004. godine na inicijativu Javne ustanove ”Park prirode Učka“ obnovljena sredstvima Ministarstva turizma. Te je godine kula-vidikovac stavljena u turističku funkciju te uređena kao info-punkt i suvenirnica s izložbenim postavom o životu na Učki, a na krovu kule postavljeni su durbini koji otvaraju još bolji pogled na okolni krajolik. Zbog atmosferskih uvjeta koji vladaju na vršnom grebenu kula je podložna propadanju, kako izvana tako i u samoj unutrašnjosti, čime se ugrožava njena trajnost. Kako bi kuli za njen 100. rođendan podarili novo ruho, Javna ustanova ”Park prirode Učka“ sanirala je njen vanjski plašt i krovište te uredila interijer kule. Ujedno je i izložbeni postav o životu na Učki zamijenjen izložbom fotografija flore i leptira travnjaka Parka prirode Učka.

Foto Park prirode Učka

error: Content is protected !!