U OKU KAMERE Procesijom i svetom misom započelo obilježavanje Kuzmove @ Veli Brgud

Tako su Brgujci jučer po 164. put održali svoje obećanje i Svetu misu slavili na Crikvenin dolci…

Veli Brgud – Priča o tragičnom događaju iz 1855. godine u Velom Brgudu prenosi se s koljena na koljeno. Te je godine kolera u samo dva mjeseca ugasila 72 života. Brgujci danas vjeruju kako su se njihovi predci molili Sv. Kuzmi i Damjanu da spriječe daljnje širenje bolesti, a nakon što su njihove molitve bile uslišene, zavjetovali su se kako će zauvijek slaviti njihovo ime.

Tako su Brgujci jučer po 164. put održali svoje obećanje. Svetu misu slavili su na Crikvenin dolci, na kojem je pokopan jedan dio Brgujaca umrlih od kolere.

– Jučerašnja sveta misa je ujedno bila i uvertira u događanja koja sljede ovog vikenda povodom održavanje tradicionalne manifestacije Kuzmova, pa tako već danas od 13 sati počinje turnir u malom nogometu na umjetnoj travi „3 na 3“, dok je večer rezervirana za ples uz grupu Wish i DJ Erika. Nedjelja je bila rezervirana za sve prepoznatljiviji u široj javnosti i svake godine sve više posvećeniji etno prikaz sela „Brgud po starinski“ u organizaciji Udruge „Mladih Veli Brgud“, no nažalost zbog najave lošeg vremena isto smo bili primorani odgoditi, no to ne znači da se i u nedjelju nema razloga doći u Veli Brgud s obzirom na to da je u nedjelju od 18 sati predviđen zabavni i kulturni program ispunjen nastupom svepopularnije klape Skalin i plesom uz grupu Maestral. Stoga ovim putem pozivam sve stanovnike našeg kraja da dođu ovog vikenda u Veli Brgud i zabave se na jednoj tradicionalnoj manifestaciji i fešti kakvih danas na žalost ima sve manje, poručio je Sandro Pecman, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Veli Brgud.

error: Content is protected !!