U OKU KAMERE Radionica izrada mandala u organizaciji Kulturnog fronta popunjena do zadnjeg mjesta @ Opatija

Organizatori su iznimno zadovoljni odazivom polaznika i ponosni na njihove uratke – svaka od izrađenih mandala je posebna i drugačija – kao što su bile i polaznice radionice.

Opatija – Velik interes polaznika zabilježila je nedavna kreativna radionica iz ciklusa KreARTivni kantun, održana proteklog tjedna u prostorijama opatijske Udruge za razvoj kulture mladih Kulturni front – ovog puta polaznici su izrađivali mandale različitim tehnikama i koristili svoje mandale za introspekciju i osobni razvoj.

Organizatori su iznimno zadovoljni odazivom polaznika i ponosni na njihove uratke – svaka od izrađenih mandala je posebna i drugačija – kao što su bile i polaznice radionice.

Pojasnili su da mandala na sanskrtu znači „krug“, a neki riječ mandala prevode i čarobni krug“ ili „sveti krug“. Tijekom povijesti možemo ih uočiti u kulturama različitih naroda (Tibetanci, Azteci, Navaho Indijanci itd.), a samu formu mandale možemo pronaći u prirodi svuda oko nas (npr. pahuljice snijega, cvijeće, paukova mreža itd.) Carl Jung je mandale koristio kao moćnu tehniku u dijagnostici svojih klijenata na psihoterapiji, ali i kao tehniku svojevrsne integracije, iscjeljenja i povratka samima sebi, te pronalaska harmonije sa svijetom koji nas okružuje.

Možemo ih crtati za opuštanje, vježbanje fokusiranja i koncentracije, meditaciju, ali i kao snažan instrument introspekcije. Izrađujući mandale pomažemo sami sebi da osluhnemo svoj unutarnji glas i ponovno se pronađemo, te postignemo ravnotežu sa svijetom/univerzumom oko nas na način da osluškujemo svoje misli i osjećaje tijekom izrade mandale, te da ih povežemo u cjelinu nakon što promotrimo gotovu mandalu, a što su nakon što su dobili upute mogli isprobati i sami polaznici radionice. Mandale koje izrađujemo predstavljaju sliku nas u ovom trenutku, sve naše misli i osjećaje koji su trenutno svjesni ili neosviješteni.

Ovo je bila peta radionica iz ciklusa kreativnih radionica pod nazivom „KreARTivni kantun“  kojeg organizira opatijska udruga Kulturni front, a vodila ju je članica Udruge Tajana Topo Kero, dipl. soc. radnica, koja iza sebe ima petnaestogodišnje iskustvo pomažućeg rada s pojedincima, obiteljima i grupama. U radu često koristi kreativne ekspresivne tehnike, pri čemu joj pomažu dodatna četverogodišnja edukacija iz integralne gestalt psihoterapije i edukativne radionice art terapije koje je pohađala.

 

 

error: Content is protected !!