U oku kamere: Rješenje za prenatrpane kante – Big Belly može ‘probaviti’ svo smeće @ Opatija

big_belly_opatija_komunalac_2016_pancera-1_01

Inovativna kanta ima vlastiti sustav koji omogućuje sabijanje otpada, pogonjen solarnom energijom, pa stoga ima zapreminu kao 22 obične kante…

Opatija – Problem prenatrpanih koševa za smeće na Pančeri Komunalac je ove godine uspio riješiti koristeći novu i inovativnu kantu koja zbog posebne tehnologije ima značajno veću zapreminu. Kanta nazvana Big Belly ima mogućnost ”prešanja” otpada, pa ispada da taj ”veliki trbuh” kako bi glasio prijevod s engleskog, uistinu može probaviti svo smeće što se u njega natrpa.

big_belly_opatija_komunalac_2016_pancera-2_01

– Nova kanta postavljena je pred početak turističke sezone, na lokaciji na Slatini. Prednost kante je što ona ima vlastiti pogon na solarnu energiju koji pritišće i sabija otpad što se u nju baci. Tako ima ekvivalent 800 litara zapremine, ili oko 22 ”obične” kante. Ima i vlastiti sustav obrade podataka koji dojavljuje kada je kanta pri maksimalnoj zapremini pa joj treba pražnjenje, ili kada se dogodi kakav kvar ili oštećenje što zasad nismo imali, kazao je voditelj RJ Usluga u Komunalcu Duško Kulaš.

Naglasio je kako se kanta pokazala uspješnom u rješavanju problema nagolimalnog otpada i prepunjenih kanti koji je ranijih godina vladao na ovom području, dok ovog ljeta nije bilo takvih situacija.

– Ovakve kante svako su zanimljive za lokacije gdje ima veći protok ljudi i gdje se ostavlja više otpada tijekom dana, te planiramo i dalje nabavljati nove takve kante, kazao je Kulaš.

Ipak, djelomična prepreka je relativno visoka cijena kanti, jer Big Belly sa jednom komorom stoji do 45 tisuća kuna, dok oni s više komora, namijenjeni odvojenom prikupljanju otpada, stoje i do 9 tisuća eura.

– Cijena jest visoka, ali se radi o dobroj investiciji. Zato je Grad Opatija pokrenuo i projekt koji će se nominirati prema europskim sredstvima, s ciljem financiranja postavljanja deset takvih kanti na lokacijama uz lungomare, od Ike do Voloskog, zaključio je Kulaš.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!