ERSTE AD

U OKU KAMERE Roberto Žigulić novi predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Opatija

Sjednica je počela minutom šutnje za preminule članice Dragicu Juračić i Đurđicu Pleše…

Opatija – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija nedavno je održalo izbornu Skupštinu za novi mandat 2021.- 2025. godine.

Roberto Žigulić

Za predsjednika GDCK Opatija jednoglasno je izabran prof.dr.sc. Roberto Žigulić, dosadašnji potpredsjednik opatijskog Crvenog križa i predsjednik Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi u tri mandata, a iza sebe ima čak 134 darivanja krvi, za što je primio i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, koje mu je 2018. uručila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te Zahvalnicu za 125 darivanja koje mu prošle godine uručio župan PGŽ-a Zlatko Komadina. Profesor je na Tehničkom fakultetu u Rijeci na studijima strojarstva i brodogradnje, gdje je aktivan u animiranju studenata za dobrovoljno darivanje krvi. Dvostruki je nositelj Nagrade Grada Opatije za područje kulture, a u zajednici je poznat po istraživanju rodoslovlja o čemu je izdao i nekoliko knjiga te objavio mnogobrojne znanstvene članke. Također je član Opatijskih kukala, s kojima promovira zdrav život, ljubav prema rodnom kraju i pozitivnim ljudskim vrijednostima. Za potpredsjednike su izabrani Vesna Matetić i Sandi Basić. Izabrani su i članovi Odbora GDCK Opatija Roberto Žigulić, Mario Sušanj, Sandi Basić, Smiljka Grgurić, Vesna Matetić, Kristina Tubić i Jelica Lukenda. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Milena Peršić, Anita Spinčić i Milovan Šepić, za zastupnike u Skupštini Društva CK PGŽ Sandi Basić, Gordana Novak i Marin Kudrić, a za zastupnika u Skupštini HCK Roberto Žigulić.

S obzirom na istek mandata prošlog saziva Skupštine 15. prosinca 2020. godine, a temeljem odluke Izvanredne skupštine održane 28. prosinca, elektronskim putem su do 5. siječnja odabrani zastupnici skupštine Aktiva Opatija – Mario Sušanj, Smiljka Grgurić, Sandi Basić, Jelica Lukenda, Kristina Tubić, Željka Stašić i Gordana Novak; Aktiva Matulji – Vesna Matetić, Radoslav Medica i Snježana Ostojić;  Aktiva Lovran – Irena Mišćenić i Radovan Trinajstić; Aktiva M. Draga – Iris Lazarić; Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi – Roberto Žigulić i David Kurti, Kluba mladih – Marin Kudrić te potporni član – tvrtka Eten d.o.o., predstavnik Damir Perman.

Sjednica je počela minutom šutnje za preminule članice Dragicu Juračić i Đurđicu Pleše, a nakon održanih izbora prisutnima se obratio novi predsjednik Roberto Žigulić koji je zahvalio na izboru te izrazio zadovoljstvo budućom suradnjom s novoizabranim članovima Odbora i Skupštine.

– Gradsko društvo Crvenog križa krenulo je suvremenim putem, osjeća se dašak informatizacije te je rad sve više usmjeren mladim ljudima. To me posebno veseli, kao i podatak da je pandemija donijela i velik broj novih volontera, kao mladih članova, kazao je Žigulić. Istaknuo je da se do kraja siječnja mora raspisati i provesti natječaj za izbor ravnatelja, budući da je 28. prosinca stigao dopis iz Hrvatskog Crvenog križa kojim se Đana Pahor imenuje v.d. ravnateljicom do izbora novog ravnatelja. Podsjetio je na turbulentno razdoblje u GDCK posljednjih mjeseci prošle godine, kada je bivša predsjednica Sonja Bačić uz podršku četvero članova Odbora zatražila da se rad ravnateljice Pahor ocijeni negativnom ocjenom. Podršku ravnateljici Pahor pružili su tada i čelnici Jedinica lokalne samouprave, kao i mnogobrojni članovi GDCK Opatija, a Hrvatski Crveni križ je nakon provedenog izvanrednom nadzora dao pozitivno izvješće o radu ravnateljice uz uputu da se što prije održi izbor za novog ravnatelja. Utvrđen je i niz proceduralnih pogrešaka bivše predsjednice te je 7. prosinca 2020. održana redovna sjednica Skupštine na kojoj je dvotrećinskom većinom članova Skupštine opozvana predsjednica Bačić i četvero spomenutih članova Odbora koji su zamijenjeni sa troje novih članova Odbora. Zbog razloga funkcioniranja tijela GDCK Opatija tom je prilikom izabran i v.d. predsjednika GDCK Opatija Mario Sušanj te je poništen sporni natječaj za izbor ravnatelja koji je već bio u poodmakloj fazi. Starom sazivu mandat je istekao 15. prosinca.

Prisutnim članovima obratio se i dotadašnji v.d. predsjednika i potpredsjednik u prošlom mandatu Mario Sušanj koji je istaknuo da ga raduje što je ružna priča koja se dogodila u opatijskom Crvenom križu gotova te da je uspješno sačuvano dostojanstvo društva. Čestitao je novoizabranom predsjedniku i članovima uz želje za uspješan rad u predstojećem mandatu.

V.d. ravnateljica Đana Pahor zahvalila je svima na podršci te naglasila kako se nastavljaju dobri poslovni rezultati unatoč velikim prošlogodišnjim izazovima. Nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju prikupljeno je 10 tona pomoći u vrijednosti 145 tisuća kuna za stradale u potresu, organizirana su dežurstva tijekom novogodišnjih blagdana te je pokrenut dežurni telefon izvan radnog vremena društva. Istaknula je i kako je akcija Solidarnost na djelu bila vrlo uspješna unatoč nemogućnosti organiziranja rada na terenu te je sakupljeno 12.200 kuna namijenjenih za potrebe opskrbe Socijalne samoposluge.

error: Content is protected !!