U oku kamere: Skulptura akademskog kipara Ivana Valušeka na poklon Lovranu

Ivan Valušek

Ivan Valušek

Naime, po završetku izložbe u lovranskoj galeriji Laurus, Valušek je odlučio darovati svoju skulpturu, ali pod uvjetom da bude dostupna javnosti.

Lovran – Parkić preko puta lovranske bolnice odnedavno krasi skulptura iz ciklusa radova ‘Struktura stvaranja’ mladog akademskog kipara Ivana Valušeka.

ivan_valusek_skulptura_lovran_donacija (2)

– Nakon izložbe u lovranskoj galeriji laurus običaj je darovati jednu umjetninu domaćinima. Nisam želio da to bude nešto malo, pa sam u dogovoru s načelnikom Općine odlučio darovati nešto veće, što će postati dio javnog dobra. Skulptura je izrađena od šipki varenog željeza, a simbolizira individualan osjećaj povezanosti čovjeka i prirode, kretanje energije kroz sve materijalno i nematerijalno. Ovo je svojevrsna iskra postanka i nastanka života i tog vječnog pitanja zašto smo tu i kako smo tu, istaknuo je autor skulpture dok je posebno apostrofirao činjenicu da je ovo jedina skulptura postavljena na području općine Lovran koja ne predstavlja spomen-obilježje.

– Inicijalna ideja je bila da se prostor oplemeni i da se široj zajednici da neki sadržaj i da se nešto počne mijenjat. Da svatko da nešto od sebe sve bi bilo lakše i to je moja poruka s ovom skulpturom, dodao je Valušek.

Inače, Ivan Valušek, rođen je u Rijeci 1985. godine. Studira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana te 2010. stječe zvanje magistra kiparstva. Izlaže od 2006. godine, a živi i stvara u Čavlima. U glazbenim krugovima poznat je kao član grupe Forest echo, čemu je prethodio duo Haba–haba i Pavijan grivasti.

– Ja smo mogu pohvalit čin mladog umjetnika. Ovo je čin prijateljstva i ljubavi autora prema Lovranu i njegovim mještanima. Drago mi je da Ivan prepoznao parkić gdje je skulptura postavljena te da njegov rad zauzima javni prostor čime je dostupan i vidljiv svima, istaknuo je Alan Sanković, načelnik Lovrana.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!