U OKU KAMERE Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin potpisuju kalendar Primorsko-goranske županije za 2020. godinu

Tekst i foto: Anto Ravlić

Siječanj priča o Rukavačkim zvončarima, ožujak o opatijskim Merikanskim vrtovima, a listopad nas vodi na Kastav i Belu nedeju. Kalendar je djelo novinarke i urednice Slavice Mrkić Modrić i fotografa Marka Gracina, a predstavio ga je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, uz predstavnike gradova i općina, kulturnih društva i zaljubljenika u more i gorje.

Rijeka – Predstavljen je kalendar Primorsko-goranske županije za 2020. godinu. Kalendar predstavljen u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka priča o možda najraznovrsnijoj hrvatskoj županiji i približava čakavsko narječje kroz stihove, a toponime, običaje i tradiciju kroz fotografije.

Ma ki još ima županiju ka nogi toća va moru, a glavu drži va oblaku od snega? Da mu sako mesto poveda po svomu, a si se međusobno razumeju? Ki još ima tuliko drugačijosti ke međusobno tako dobro klepetaju da komotno more reć kako su pu nas si svoji, ma i si skupa svoji na svomu. Ovo su samo neke od riječi ispisane na kalendaru Primorsko-goranske županije za 2020. godinu predstavljenom u Pomorskom i povijesnom muzeju.

Posebnost ovogodišnjeg županijskog kalendara su stihovi na čakavštini uz “prijevod”, odnosno objašnjenje stihova na hrvatskom književnom jeziku poznate novinarke i urednice Slavice Mrkić Modrić. Autor fotografija je poznati riječki fotoreporter Marko Gracin.

Na fotografijama možete vidjeti članove KUD-a Bribir, ribare iz Klenovice , Daria Kučića i KUD Studenac iz Nerezina, članove Društva sportske rekreacije Krasica, Vrbničane i Kastavce, sopce iz Omišlja, mlikarice s Grobnika i našu Baku Mraz iz Delnica i naše goste, članove Udruge Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke koji su u svojim kostimima prošetali Merikanskim vrtovima.

Svi tekstovi su pisani jezičnim izričajem mjesta na kojem je fotografija nastala i autorizirani od strane autohtonih govornika (Rukavac – Ivo Mavar Ivula, Omišalj – Ines Boban Štiglić, Nerezine – Dario Kučić, Vrbnik – Dina Valković, Kastav – Branko Jani Kukurin, Delnice – Davor Grgurić, Opatija – Aleksandra Kućel Ilić, Bribir – Željka Jurčić Kleković, Grobnik – Dražen Herljević), a tekstove objašnjenja na standardni hrvatski jezik lektorirao je Sanjin Dragozetić.

Siječanj priča o rukavačkim zvončarima, veljača o KUD-u Bribir i vidikovcu Slipica, ožujak o opatijskim Merikanskim vrtovima, travanj o ribarima Klenovice, svibanj o starom običaj muaj iz Nerezina, a lipanj donosi atmosferu s joga u Krasici.

Srpanj krasi priča o razgonu, danu završetka mužnje ovaca u Vrbniku, kolovoz nas vodi u arheološki park Mirine u Omišalj. Rujan nas podsjeća na mlikarice s Grobnika, a listopad na Kastav i Belu nedeju. Kišni studeni izabrao je Rijeku, a 2020. godina završava sa selom Bake Mraz u Delnicama.

error: Content is protected !!