U oku kamere: Službene delegacije odale počast palim borcima na Dan antifašističke borbe @ Opatija, Lovran, Kastav

Kod obilježja stradalima u Spomen parku Jama u Ičićima opatijskoj delegaciji se pridružio i Paolo Palminteri, generalni konzul Republike Italije u Rijeci koji je položio vijence na spomenik i odao počast žrtvama stradalim samo nekoliko dana prije okončanja II. svjetskog rata.

Opatija, Lovran, Matulji, Kastav – Povodom Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja i Dana državnosti koji se slavi 25. lipnja, delegacija Grada Opatije položila je jučer vijence zapalila svijeće te minutama šutnje odala počast stradalima i žrtvama i to kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Opatiji, zatim kod spomenika palim antifašističkim borcima na groblju Opatija, potom na Centralnom križu na groblju Opatija, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Voloskom, na spomenicima zbirnih i individualnih obilježja boraca II. svjetskog rata, te na grobljima u Voloskom, Klani, Lovranu. Kod obilježja stradalima u Spomen parku Jama u Ičićima delegaciji se pridružio i Paolo Palminteri, generalni konzul Republike Italije u Rijeci koji je položio vijence na spomenik i odao počast žrtvama stradalim samo nekoliko dana prije okončanja II. svjetskog rata.

Obilježavanju uoči ovih državnih praznika bili su nazočni i roditelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu s područja Liburnije, članovi UABA Opatija, zatim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, predstavnici policije, vatrogasaca i drugi građani.

Vijence su jučer položili i u Lovranu, ispred kosturnice, na lovranskom groblju te kod spomenika palim borcima na lovranskom mulu. Uz delegaciju antifašističkih boraca i antifašista predvođenu predsjednikom udruge Božidarom Spasojevićem, polaganju vijenaca prisustvovali su načelnik Bojan Simonič, njegov zamjenik Toni Družeta te općinski vijećnik Drago Korošak.

– Ovo je dan organizirane borbe protiv svakog oblika nacizma, fašizma i svake diskriminacije vezane uz nacionalnost, vjeroispovjed, rasu ili pripadnost, dan koji obilježava početak borbe za slobodu čovjeka, kazao je Spasojević.

Predstavnici Grada Kastva i kastavskog UABA položili su vijence na gradskom groblju Kastav, a gradski čelnici isto će učiniti u nedjelju povodom obilježavanja Dana državnosti. Uoči Dana državnosti na groblju u Matuljima, u subotu u 9 sati, vijence će položiti i delegacija Općine Matulji i Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Općine Matulji.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!